Съвети за бъдещи и настоящи автомонтьори

11 януари 2022, 21:23

Повечето механици притежават основните умения като: Смяна на спукана гума, запалване на кола с паднал акумулатор, смяна на масло, смяна на свещи, смяна на акумулатора на автомобила, смяна на чистачките, смяна на въздушен филтър, смяна на накладки, смяна на фарове или стопове, поправяне на драскотини.

Но само тези умения не стигат, за да се наречете квалифициран автомонтьор. Тази статия ще разгледа интересни похвати, които различни автомонтьори са използвали, за да се откроят.

Какво прави добрият механик?

Освен доброто обслужване на клиентите и отличните комуникационни умения, ще ви трябват по-задълбочени познания в устройството на автомобила. Старите хора казват – човек цял живот се учи, та така и автомонтьорът е длъжен да чете всеки ден нещо ново, свързано с ремонта и обслужването на превозните средства. Вече новите технологии са достатъчно пълноценни учители, които могат да ви помогнат с всеки изникнал въпрос, вместо да търсите в тежките автомонтьорски книги. С течение на времето, колкото повече изучавате всяка нова технология, се доближавате до професионален автомонтьор, който е овладял различни трикове във връзка с ремонтните дейсности.

Как да дешифрирате компютъра на колата с помощта на специален софтуер

С навлизането на новите технологии в целия ни живот, непременно бе и автомобилите да съдържат компютри. Следователно трябва и специален софтуер, с който да преглеждаме за грешки в компютъра. Този софтуер е изключително лесен за използване, колкото и сдобиването с него.

Само с един кабел, свързан в колата, майсторът намира и след което изчиства натрупалите се грешки.

Как да четем схемите за окабеляване

Картата на електрическата верига помага за по-бързо диагностициране на електрически проблеми. Използвайки го, по-лесно ще проследите веригата от източника на захранване до земята. Но първо ще трябва да се уверите, че всяка верига е завършена без прекъсване.

Диаграмата е съставена от символи към различни компоненти. Винаги има легенда, която може да използвате, за да разберете какво означава всеки. Една проста схема се състои от: положителен извод, предпазител, превключвател, заряд, отрицателен извод, релета и контролни блокове.

Силовата страна на веригата е пътят към заряда от положителния извод. Заземителната страна на веригата е обратният път след заряда, който се свързва обратно към отрицателния извод на акумулатора.

Какво представляват макферсоните на колата?

Макферсоните се отнасят към системата за окачване на автомобила и служат като връзка между колелото и каросерията на автомобила. Фиксирате ги върху шасито, за да поддържате теглото на автомобила.

Макферсоноите се състоят от спиралната пружина, която поддържа височината, теглото и стабилността. Амортисьорът поема неравностите и вибрациите. Други компоненти могат да включват: шенкел, шарнири, кормилна рейка, стойка на Макферсона и кормилни щанги.

Макферсоните определят общото качество на возене и носещата опора. Те оказват влияние върху ефективността на спирачките, подравняването на колелата и способността за завиване. Те са неразделна част от системите за окачване и кормилно управление.

Кои са важните течности в превозното средство

  • Хидравличното масло на скоростите
  • Охладителна течност на двигателя (антифриз)
  • Хидравликата на волана
  • Спирачната течност
  • Горивото
  • Диференциално масло
  • Течност за чистачки, фреон за климатика

Проблеми със спирачките на превозното средство

Ремонтът на спирачната система е задължително умение за всеки, наричащ себе си автомонтьор. Често срещаните проблеми със спирачките, които ще срещнете, са:

Мек педал на спирачката, колата дърпа на една страна, воланът понякога тресе при натискане на спирачки, стържещ метален звук и светване на червена контролна лампа за липса на спирачна течност.

Източник: Zero2Turbo

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!