Всеки дефект, появяващ се в превозно средство, трябва да бъде правилно разпознат преди механикът да започне ремонта.

21 септември 2023, 8:00

Всеки дефект, появяващ се в превозно средство, трябва да бъде правилно разпознат преди механикът да започне ремонта. Техническият екип на Delphi реши да разгледа по-отблизо един от най-често появяващите се дефекти на Tesla Модел S. Много собственици на този модел на автомобил поставяха в Интернет снимки, на които предното колело се намираше извън правилното му място, с което ограничаваше контрол на кормилната система.

Конструкцията на окачване на този автомобил включва 1 горен балансьор, 1 долен балансьор и долен напречен балансьор. След извършване на оглед се оказа, че долният напречен балансьор (известен също така като „преден съединител” по бюлетин на Teslа) беше пукнат в областта на долен сферичен шарнир. Този балансьор отговаря за правилно поставяне на положение на колелото.

Екипът на Delphi е стигнал до сервизния бюлетин на TESLА (TSB), отнасящ се до гореспоменатия дефект (SB-17-31-006), където се утвърждава:

„Възможно е, че някои автомобили Модел S и Модел X са произведени с долни напречни балансьори, които не отговарят на субективните изисквания на Teslа относно устойчивост. При дефект на балансьора гумата може да контактува с горната защита на колелото, но водачът продължава да запазва контрол на автомобила”.

За много сервизи замяна на балансьори в окачването е едно рутинно задание. С какво тогава се различава замяна на балансьора при TESLА Model S? Когато настъпи авария на напречния балансьор, втулките на долния балансьор могат да бъдат допълнително натоварени, затова след настъпване на дефекта фирма Delphi препоръчва замяна на двата балансьора. Обаче замяна на долния балансьор може да бъде по-сложна от обикновени случаи на това задание. На производствената линия главният винт между долния балансьор и шасито може да се монтира по 2 начина:

  1. В по-новите модели винтът се монтира отпред – това не представлява проблем.
  2. В по-старите модели винтът се монтира отзад. Това означава, че най-напред трябва да се демонтира акумулаторът за високо напрежение – това не се препоръчва, затова TESLA препоръчва прерязване на винта, за да се отстрани той от шасито. Фирма Delphi е изготвила нов учебен филм от серия #MastersofMotion, в който може да се види този процес.

Delphi предлага комплексно решение за кормилните системи и окачването за автомобил TESLA Модел S, в това число горни балансьори, долни балансьори и съединители на стабилизатора. Delphi предоставя също така нови учебни филми #MastersofMotion, които показват замяна на тези компоненти, като осигуряват поддържка на механика от начало до край.

Но това не е още всичко! Академия на Delphi предлага 11 лекции – курс по диагностика на TESLА, който, между другото, ще покаже на механика процеса на превключване на автомобила в сервизен режим за поставяне на събиране на четирите колела. Трябва да се помни, че ако автомобилът е оборудван с пневматично окачване, преди започване на работите трябва да се постави в режим „high”.

Спектър от продуктите на Delphi включва всички версии на Модел S, почвайки от основния модел S60, чак до водещия P100D, оборудван с пружинено окачване или адаптивно пневматично окачване от 2012 година:

  • Долен балансьор – TC8269
  • Долен напречен балансьор – TC8270 (дясната страна) и TC8271 (лявата страна)

Модел S е също така включен в диагностично решение Delphi DS180 i DS480.

Щракнете тук, за да научите повече

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!