Стартерът завърта коляновия вал на двигателя твърде бавно – причини и ремонт

29 май 2024, 13:35

Коляновият вал е елементът на буталния двигател, който преобразува възвратно-постъпателното движение на буталото и съединителния прът във въртеливо движение. Той се състои от шийки (основни и мотовилкови), изместени от оста си, рамена на вала с противотежести, диск на маховика и коляново рамо, което свързва шийките.

Формата на вала зависи, между другото, от броя и разположението на цилиндрите в двигателя, конструкцията на двигателя, последователността на запалване или броя на основните шийки на вала и т.н. Коляновият вал най-често се изковава от висококачествена нелегирана стомана. По-рядко се използват отливани валове. За да се постигне необходимата твърдост, се използва повърхностно закаляване или карбуризиране (за валове, изработени от легирани стомани). Повечето двигатели имат лагери на коляновия вал между всеки цилиндър, което увеличава твърдостта на тази система. Обикновено в задната част на коляновия вал има фланец за монтиране на маховика, а в предната част обикновено се монтира задвижването за синхронизация.

Стартерът стартира двигателя с вътрешно горене, като най-често се използват електрически стартери, представляващи двигатели за постоянен ток. Те завъртат коляновия вал на двигателя и му придават необходимата скорост, за да може двигателят да заработи сам.

При стартиране на двигателя електрическият стартер на двигател с вътрешно горене черпи по-голямата част от електрическата си енергия от акумулатора. Стартерът се състои, между другото, от глава, бендикс (включително защитата и основата на защитата), скоростна кутия, автомат и неговата пружина, ротор, статор, държач на четки и заден капак.

Ако изключим повредата на двигателя като причина за твърде бавното въртене на коляновия вал от стартера, можем да преминем към анализ на потенциалните причини за тази ситуация.

Причините за повреда могат да бъдат износени плъзгащи се втулки или изхабени четки. Също така причина може да бъде и слаб акумулатор или маса на двигателя.

Стартерът трябва да се смени, за да може автомобилът да работи правилно. Алтернатива на скъпата замяна с нов модел може да бъде регенерация на износения продукт. В този случай регенерирането включва подмяна на втулките, четките/държачите на четките. Въпреки това си струва да се възприеме цялостен подход към регенерацията и да се проверят всички работни компоненти.

Повече информация: https://as-pl.com/bg?utm_source=MBG13&utm_medium=1 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!