Неизправност на ръчната спирачка – симптоми и ремонт

3 юни 2024, 12:30

Ръчната спирачка (наричана още стоянова, аварийна) е елемент на спирачната система, предназначен за осигуряване на безопасността на автомобила по време на паркиране. Ръчната спирачка се използва и в други ситуации – в случай на повреда на стандартната спирачна система. Как е изградена и как работи ръчната спирачка? Какво представлява жицата на ръчната спирачка? Защо е необходима регулировката на ръчната спирачка?

Каква роля изпълнява ръчната спирачка, стояновата спирачка или аварийната спирачка?

  • Осигурява защита на автомобила от самопридвижване по време на престой или дълго паркиране.
  • Позволява тръгване нагоре без страх от обратно движение и удар в кола зад автомобила.
  • В случай на повреда на стандартната спирачна система (загуба на спирачна течност – мек спирачен педал), позволява спиране на автомобила.

Какво е важно да помним при спиране с аварийната ръчна спирачка? Придърпването на ръчната спирачка не включва задните стоп светлини. Поради това, при аварийно спиране, трябва да се натисне педала на спирачката.

Ръчна спирачка – конструкция и работа

Ръчната спирачка (аварийната спирачка) се състои от три основни елемента:

  • Ръкохватка на ръчната спирачка, монтирана в кабината на автомобила.
  • Механизъм на ръчната спирачка, монтиран в задните спирачни апарати. Неговата конструкция и работа зависи от типа на използваните спирачки (дискови, барабанни) или допълнителните спирачни елементи, определени от производителя на автомобила.
  • Междинен елемент между ръкохватката и механизма – жицата на ръчната спирачка.

В кабината на автомобила ръкохватката на ръчната спирачка се намира в средния тунел, зад ръчката на скоростите. В долната част на ръкохватката (под капака) се намира управляващият механизъм (там има и регулировъчен болт). В горната част на ръкохватката се намира бутон.

Как работи ръкохватката на ръчната спирачка? Придърпването на ръкохватката задейства спирачката. За да освободите ръчната спирачка, трябва да натиснете бутона в горната част на ръкохватката и да я спуснете.

Жицата на ръчната спирачка е елемент, изграден по принципа на Bowden кабел. Това е стоманена, твърда жица в обвивка от пластмаса, която намалява триенето при преместването на жицата. Отвън Bowden кабелът е покрит с обвивка от гъвкава пластмаса. За да може кабелът да се върне в изходна позиция, се използват пружини. Подобно на жицата на ръчната спирачка, е изградена и газовата жица.

Се използват две жици, водещи до двата задни спирачни апарата.

Механизмът на ръчната спирачка, монтиран на задните колела, е изпълнителен елемент. Използват се различни технически решения. Примерни:

  • В автомобили с дискови спирачни системи до задните спирачни апарати се довеждат жици на ръчната спирачка. При придърпване на ръкохватката, жицата се движи и предизвиква избутването на буталото в спирачния апарат. Благодарение на това, спирачните накладки се допират до дисковете, както при работа на стандартната спирачна система, където натискът върху буталото се генерира от налягането на спирачната течност.
  • В автомобили с барабани на задната ос придърпването на ръкохватката предизвиква допиране на спирачните челюсти до барабаните.
  • Използване на комбинирани дисково-барабанни спирачки на задната ос. Стандартната спирачна система спира, използвайки дискове. Ръчната спирачка (аварийната спирачка) спира, използвайки спирачни челюсти в барабана.
  • Се използват и други решения.

Ръчна спирачка – симптоми на неизправност

Какви са типичните симптоми на неизправност на ръчната спирачка (аварийната спирачка)?

  • Необходимост от много силно придърпване на ръкохватката на спирачката, за да остане автомобилът на място. В автомобил със здрава ръчна спирачка, автомобилът трябва да спре или блокира още при придърпване на спирачката на третата степенка.
  • Липса на действие от страна на спирачката – въпреки силното придърпване, автомобилът се плъзга или не спира.
  • Блокиране на ръчната спирачка. Не може да се освободи ръкохватката на спирачката. Елементите на спирачната система в задните спирачни апарати са блокирани. Автомобилът не може да се движи, или автомобилът трябва да преодолее съпротивлението на задните спирачки, за да се тръгне от място. Това ще доведе до прегряване и трайно увреждане на елементите на спирачната система.

Ръчна спирачка – защо се поврежда?

Има няколко причини, поради които ръчната спирачка спира да работи правилно или изобщо спира да работи. Това са, между другото, агресивно спортно каране с използване на ръчната спирачка, неизползване на ръчната спирачка, корозия, атакуваща металния елемент на спирачния кабел, корозия, причиняваща блокиране на елементите на спирачките в спирачните апарати или барабаните, блокиране на жиците поради корозия или замръзване, както и скъсване на жиците.

Теоретично, жицата на ръчната спирачка трябва да бъде покрита с обвивка от пластмаса по цялата си дължина. Въпреки това, в някои автомобили жицата е защитена само на определени участъци. Може да се стигне и до механично увреждане на обвивката (покритието).

Ремонт на ръчната спирачка

Състоянието и правилността на работа на ръчната спирачка се проверяват по време на ежегодната проверка в Техническия център за прегледи на превозни средства. Автомобил с неработеща ръчна спирачка няма да премине проверката.

Освен това, шофирането с повредена ръчна спирачка е изключително опасно. Как да оставите автомобила без страх, че ще се самопридвижи?

Как се извършва ремонтът на ръчната спирачка? Всичко зависи от вида на повредата. Необходимо е да се извърши диагностика, за да се намери причината за проблема.

  • Ако спирачката не държи и трябва да се придърпва много високо, решението на проблема може да бъде регулирането на ръчната спирачка. Тя се състои в правилното настройване на регулировъчния болт в барабана или дисково-барабанната спирачка, отговарящ за правилното раздалечаване на спирачните челюсти. Вторият регулировъчен болт се намира под капака, при ръкохватката на ръчната спирачка. Ако механичните елементи на спирачката са в изправност, регулирането на ръчната спирачка трябва да реши проблема.

Регулировъчни гайки има и на краищата на жиците на ръчната спирачка.

За съжаление, причините за повредата могат да бъдат други.

  • Замърсена или повредена регулировъчна гайка в барабана или дисково-барабанната спирачка.
  • Повредени (силно износени) спирачни челюсти в барабаните или дисково-барабанната спирачка.
  • Корозирала жица на ръчната спирачка. Често в резултат на увреждане на външната обвивка, в металната жица прониква влага и тя започва да корозира. Теоретично, може да се почисти с помощта на антикорозионен спрей, но е по-добре да се замени с нова.
  • Замръзнала и блокирала жица на ръчната спирачка (в обвивката е проникнала вода).
  • Понякога е необходима комплексна регенерация на задните спирачни апарати, включваща основно почистване, премахване на ръждата, замяна на гумените елементи (уплътнения) и жиците на ръчната спирачка.
  • Повредени възвратни пружини, които (по принципа на Bowden кабела) трябва да върнат жицата в правилната позиция след освобождаване на ръкохватката на ръчната спирачка.

Ремонтът на ръчната спирачка трябва да бъде извършен в автомобилен сервиз, поради значението на този елемент за безопасността на шофирането.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!