НЕПРИЯТНА МИРИЗМА ОТ КУПЕТО НА АВТОМОБИЛА Откъде идва и как можем да го предотвратим?

19 септември 2024, 8:00

 

*от Алин Лауренциу, мениджър технически обучители /Technical Trainers Manager/

Лошата миризма, която се появява в купето на автомобила, най-често е резултат от натрупването на различни видове миризми, които се допират до повърхността на изпарителя и които комбинирани помежду си ни „награждават“ с неприятна миризма, която се разпространява към вентилационни отвори на автомобила.

Преди да започнем, нека си отговорим на въпроса: „Каква е ролята на изпарителя в климатичната система?“. Противно на външния вид, този често забравян елемент (главно поради местоположението му) има редица  важни функции:

а) Изпаряване на хладилния агент;

б) Отнема топлината от купето на автомобила;

в) Поемане на влага от купето (изсушаване на вътрешността);

г) Филтриране на въздуха;

д) В някои случаи се използва и за въздушно отопление.

Позовавайки се на горните примери, е очевидно колко жизненоважна е функцията на изпарителя в климатичната система. Един вид “проклятието” на изпарителя е неговото местоположение. Достъпът до него е силно ограничен поради факта, че в повечето случаи се намира зад таблото, в корпус. Местоположението на този топлообменник го прави труден за поддръжка, а мръсотията, която се появява на повърхността му, се отстранява много трудно.

На пазара има много методи за почистване на изпарителя. Въпреки това, преди да обмислите почистване, струва си да се съсредоточите върху начините за предотвратяване на ситуации, които водят до генериране на неприятна миризма в купето.

За да минимизирате риска от замърсяване на изпарителя, е добре да се погрижите за няколко детайла, като:

а) Филтърът на купето трябва да се сменя периодично;

б) Не се използва  ароматизатор за автомобил;

c) Климатичната система трябва да се използва редовно;

г) Не се яде в колата;

д) В превозното средство не се използва  парфюм;

f) Климатичната система трябва да бъде затворена моменти преди двигателят да бъде изключен, като вътрешният вентилатор трябва да работи, за да изсуши изпарителя*.

*По време на работа на климатичната система се образува конденз по повърхността на изпарителя. Това от своя страна създава идеални условия за задържане на различни миризми, нечистотии и други микроорганизми по повърхността му (които комбинирани създават гореспоменатата миризма, достигаща до купето на автомобила).

Спазването на горните правила гарантира дългосрочно използване на климатичната система без миризми. Също така не трябва да забравяме бактериите, които могат да се образуват на повърхността на изпарителя. Грижата за него гарантира безопасна работа за нашето здраве. Нека помним, че нашият често забравян „приятел“ се нуждае от правилна употреба и когато му я дадем, той ще ни се отблагодари с въздух без миризми и бактерии.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!