Скоби за маркучи – струва ли си да избираме тези от по-високия клас? Интервю.

11 септември 2024, 9:27

Скобите за маркучи присъстват в почти всички автомобили. Те се използват в охладителните, задвижващите, горивните системи и не само. Доброто качество на скобите, използвани от сервиза, може да повлияе на намаляването на рекламациите. Струва ли си да се използват скоби за маркучи от висок клас?

Универсалните скоби за маркучи, достъпни на пазара, струват от няколко десетки стотинки до дори няколко десетки злоти за брой. Някои производители предлагат скоби “на метър”, но огромното мнозинство има в офертата си гама от размери, които намират приложение в повечето възможни случаи.

Фирмата Oetiker вече повече от 70 години се занимава с производството на скоби за маркучи, сред които скобата с ухо е авторско изобретение на основателя на фирмата.

Oetiker е тясно свързан с OE пазара. Как изглежда присъствието на фирмата на афтърмаркет пазара?

Нашите продукти почти винаги са присъствали на афтърмаркет пазара. Същите скоби, които в огромни количества се купуваха от производителите на автомобили, предлагахме в малки количества на независимите сервизи. От около 10 години обръщаме значително по-голямо внимание на независимия пазар, защото виждаме колко голямо е търсенето на висококачествени стандартни части, като нашите скоби. През това време въведохме, наред с другото, комплекти скоби заедно с инструменти и по-голям асортимент от самите скоби.

Какви продукти предлагате на независимите сервизи?

За независимия пазар предлагаме по същество същите продукти, които купуват от нас производителите на автомобили, но не само. Нашата оферта включва например скоби за защитни покрития от TPE материал. За нуждите на афтърмаркет пазара беше необходимо да създадем нов продукт с универсално приложение. Скобите от тази група ще намерят приложение в значителната част от наличните на пазара хомокинетични съединения, тъй като са достъпни в 8 големи размера. Те са нашият флагмански продукт за афтърмаркет пазара.

За кои системи в автомобила произвеждате скоби?

Както вече споменах, нашите скоби намират приложение в задвижващите системи. Освен това произвеждаме скоби за кормилни, горивни, охладителни и климатични системи. Това са нашите четири най-важни категории скоби за професионалните механици.

От какво трябва да започне покупките механик, който би искал да инсталира скоби Oetiker в своя сервиз?

Основният продукт, предназначен за механиците в нашата оферта, са комплектите Expertainer. Те съдържат набор от различни скоби в широка гама от размери, например за защитни покрития на съединенията. Всеки от комплектите е предназначен за различна система в автомобила, но имаме и универсален комплект, който съдържа най-голямото разнообразие от продукти, както и устройство за затягане. След използването на скобите от даден тип, тогава могат да се купуват само скоби в опаковки по 10 броя.

Споменахте за инструменти за затягане. Дали за всички скоби от вашето производство пасва един модел?

95% от скобите, които предлагаме на афтърмаркет пазара, са съвместими с базовия модел инструмент за затягане. Продаваме също и по-усъвършенствани устройства, като например динамометрични инструменти за затягане. Поради факта, че малката скоба изисква по-малка сила на затягане от голямата, за да се осигури трайна връзка, си струва да се оборудвате с устройство, което информира за достигането на желаната сила на затягане. Освен това предлагаме страничен инструмент за затягане, който позволява монтаж на скоби на трудно достъпни места.

С каква първоначална инвестиция и разходи е свързано използването на решенията на Oetiker?

Цените на комплектите Expertainer обикновено са в диапазона от 650 до 800 злоти. Цената на базовия инструмент за затягане е около 100 злоти, а нашето ново устройство SMART, оборудвано със сензор за сила на затягане, струва около 800 злоти. Нашите скоби при продажба на дребно струват от около 4 до 8 злоти. Това не са високи разходи, а позволяват извършването на ремонти с OE качество. Това се дължи на факта, че нашите продукти за афтърмаркет пазара не се различават от тези, които продаваме на производителите на автомобили.

Какво отличава фирмата Oetiker от конкуренцията?

Oetiker е фирма, която започна производството на скоби през 50-те години на миналия век, а скобата с ухо е изобретение на нашия основател. За качеството на нашите продукти свидетелства тяхната трайност. Лично имах възможност да видя оригинална скоба Oetiker в автомобил BMW от 80-те години. Ние обаче не живеем в миналото, а смело гледаме в бъдещето и постоянно развиваме нашата оферта, включително за електрически автомобили. В сътрудничество с производителите разработваме нови продукти, повечето от които са патентовани.

Според Вас продуктите на вашата фирма решение ли са за всички автосервизи?

Така би било най-добре за нас (смях). Всеки механик, който обслужва задвижващи, охладителни или горивни системи, ще намери приложение за нашите продукти. Скобите и инструментите на нашата фирма ще се справят най-добре в сервизи, които държат на високо качество на обслужване и минимизиране на броя на рекламациите.

Скоро ще се проведе изложението Automechanika във Франкфурт. Oetiker ще присъства ли там?

Този път ще присъстваме като участници. Същевременно можете да ни срещнете на много други браншови събития. Тази година нашата стратегия се фокусира върху малко по-малки регионални дейности, благодарение на които можем да достигнем до реалните потребители на нашите продукти. Само в Полша тази година посетихме няколко войводства. Най-близкото потвърдено изложение ще се проведе във Великобритания през октомври, но е възможно още тази година да можете да ни срещнете на местни събития.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!