Brembo CCM – Спирачни дискове и накладки от въглеродно-керамичен материал: вече налични на Aftermarket пазара

13 септември 2024, 15:00

Brembo обявява разширяването на своята гама спирачки на Automechanika Frankfurt 2024 с въвеждането на спирачни дискове и накладки от въглеродно-керамичен материал (CCM). Продуктите присъстват на пазара като елементи на оригиналното оборудване от началото на 2000 г., но ексклузивните дискове и съответните накладки вече са налични на Aftermarket пазара.

Основното предимство на CCM е 50% намаляване на теглото в сравнение с чугунените дискове. Това намалява неокаченото тегло на автомобила, което от своя страна допринася значително за изключителното поведение на превозното средство на пътя.

Второто важно предимство на въглеродно-керамичния материал, произведен от Brembo, е че при всички условия гарантира висок коефициент на триене, който остава стабилен по време на спиране при всички скорости и при всякакви метеорологични условия. Това позволява на водача да оптимизира натиска, приложен върху педала, и води до повишена увереност при шофиране.

Термичните делти, на които дискът е подложен по време на продължително и продължително забавяне, не влияят на коефициента на триене на керамичния композитен материал, който остава практически постоянен и е трудно постижим с конвенционалните чугунени елементи.

Освен това, при високи температури, намалената деформация на блоковете Brembo CCM гарантира перфектно планарно свързване със спирачните накладки, специално проектирани за този тип приложение и скоро налични. Това важно качество не се среща при чугунените дискове, които имат тенденция да се деформират, когато многократно се подлагат на високи термични натоварвания.

Нещо повече, повърхността на дисковете Brembo CCM никога не корозира, дори при контакт с вода или солеви разтвори, отлагани върху някои пътни участъци през зимния сезон. Тази характеристика означава, че устойчивостта на износване на Brembo CCM гарантира приблизителен живот на диска от 150 000 км при използване на пътя и 2 000 км при екстремно използване на писта (напр. Ferrari Challenge).

В сравнение с чугунен диск, дискът Brembo CCM се нагрява бързо по време на спиране, но се охлажда също толкова бързо след това. Тази характеристика позволява повтарящи се цикли при висока спирачна мощност без значително влияние върху триенето.

Brembo стартира проекта CCM през 1998 г. и след 4 години изследвания и тестване, дисковете CCM бяха използвани за първото пътно приложение на Ferrari Enzo. Опитът на Brembo в разработването на въглеродни дискове CCR за Формула 1 е използван за разработване на специфична производствена технология за спирачни дискове от въглеродно-керамичен материал.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!