В рамките на развитието на интелигентната технология за гуми двама важни производители обединиха силите си

24 септември 2024, 8:05

Двама гиганти в автомобилната индустрия се заеха със сътрудничество с цел развитие на технологията за интелигентни гуми. В рамките на съвместните дейности те ще обединят своите технологии, за да създадат нов продукт. Какви характеристики ще имат гумите на бъдещето?

Посока развитие: сътрудничество между Bosch и Pirelli в областта на гумите

Pirelli и Bosch подписаха споразумение за съвместно развитие. То има за цел съвместно създаване на нови решения, базирани на софтуер и характеристики на шофирането, благодарение на сензори, интегрирани в гумите, известни също като вътрешногумени сензори. За шофьорите това означава по-голяма безопасност, комфорт и устойчиво развитие, както и подобрена динамика на шофирането. Bosch и Pirelli споделят визията за дългосрочно сътрудничество и възнамеряват съвместно да изследват подобрена логика за обработка на сигнали от гумите като потенциален принос към усъвършенствани контролери за динамика на превозното средство.

Pirelli Cyber Tyre е първата в света система, базирана на гуми с интегрирани сензори, които събират данни и ги предават на превозното средство за обработка в реално време. Bosch вече разработи ESP приложение, специално адаптирано за гумите на Pirelli в първоначален съвместен проект с производителя на хиперавтомобили Pagani Automobili. Технологията “Pirelli Cyber Tyre” в Pagani Utopia Roadster предава ключова информация за гумите към ESP контролния блок. Това позволява оптимално използване на индивидуалните характеристики и производителност на гумите, осигурявайки повишена безопасност и адаптирани условия на шофиране.

Като глобален доставчик на технологии и услуги, Bosch внася в сътрудничеството за развитие своите познания в областта на хардуера и софтуера на системно ниво. Bosch е също лидер в технологията на MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems) сензорите и разработва и произвежда сензори за налягане в гумите, използващи стандарта “Bluetooth Low Energy” (BLE). Комбинацията от тези познания с технологиите за вътрешногумени устройства на Pirelli – както хардуерни, така и софтуерни, алгоритми и моделиране на гуми – ще позволи събиране, обработка и предаване на данни за гумите в реално време, доставяйки параметри към електронната система за управление на превозното средство, използвайки BLE с много нисък разход на енергия. Pirelli и Bosch сега се стремят да използват MEMS технологията на Bosch в приложения за вътрешногумени устройства.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!