Един климатичен компресор, две системи

23 септември 2024, 8:18

Фирма MAHLE предлага климатични компресори, които могат да се монтират както в системи R134a, така и в R1234yf. Трябва обаче да се вземат предвид няколко въпроса. Хладилните агенти R134a и R1234yf се различават значително по отношение на, между другото, химичния им състав.

Въпреки това, работното налягане и техническата конструкция, например на бутални компресори, са идентични и за двете системи. Затова за двата хладилни агента може да се използва един и същ климатичен компресор.

Подходящо масло

Климатичните компресори на MAHLE, съвместими с два хладилни агента, се пълнят фабрично с масло PAGYF. Това масло може да се използва както с агент R134a, така и с R1234yf.

Трябва обаче да се има предвид, че някои UV контрасти в системи, напълнени с агент R134a, не са съвместими с масло PAGYF. В такъв случай системата трябва задължително да се промие преди монтажа на новия климатичен компресор. Евентуално маслото на новия компресор може да се замени с масло PAG, което според информацията на производителя е съвместимо с агент R134a и използвания UV контраст.

Преди монтажа

Една от най-важните задачи преди монтажа на всеки климатичен компресор е определянето на правилното количество масло и евентуалното му коригиране (виж TM 03/2020). Това се отнася и за компресори, които са фабрично напълнени с определено количество масло PAGYF. Ако климатичният компресор ще се използва в система R134a, в която има UV контраст, задължително трябва да се промие системата, тъй като контрастът може да не е съвместим с масло PAGYF.

Важно! Климатичните компресори на MAHLE за системи R134a и R1234yf са напълнени с масло PAGYF, което по принцип е съвместимо и с двата хладилни агента. Ако към агента R134a е добавен UV контраст, той трябва да бъде съвместим с масло PAGYF. Преди монтажа задължително трябва да се определи необходимото количество масло в климатичния компресор и евентуално да се коригира. Правилните стойности за повечето типове превозни средства могат да се намерят в списъка с количества за пълнене на хладилни агенти и масло за компресора на фирма MAHLE.

Източник: MAHLE Technical Messenger

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!