Valeo AquaBlade™ – бъдещето на почистването на стъкла

25 януари 2021, 8:34

Само истински лидер в областта на новите технологии може да покаже иновативно решение в област, която може да изглежда непроменена години наред. Чистачките Valeo AquaBlade™ се появиха преди няколко години в оборудването на автомобили от първокласен сегмент, а от повече от година те се предлагат и в дистрибуцията на афтърмаркет частите.

При класическата технология за почистване на предното стъкло течността се подава през 2-3 дюзи, разположени на капака на двигателя или в зоната под стъклото. Това е доказано решение, но все по-често недостатъчно, за да посрещне предизвикателствата, поставени от дизайнерите на новите модели автомобили:

  • Автомобилите имат все по-големи предни стъкла. При 160 км/ч традиционните пръскачки са в състояние да покрият ефективно само до 30% от повърхността на стъклото;
  • Автомобилите се движат все по-бързо. Когато използва обикновена пръскачка, при скорост 90 км/ч водачът изминава 50-75 метра в условия на много ограничена видимост;
  • Камерите и сензорите на системите за подпомагане на водача обикновено са разположени в горната част на предното стъкло. Струята течност за миене на предното стъкло от обикновената пръскачка често не достига дотам, особено при по-високи скорости.

Опит да се отговори на тези проблеми беше решението с дюзи на пръскачките, интегрирани с рамото на чистачките, което може да се намери в модели като Mercedes Sprinter или Peugeot 3008. Но едва патентованата от Valeo технология AquaBlade™, при която дюзите на пръскачките са вградени в перото на чистачките, даде задоволителни ефекти, които измеримо повишават безопасността на участниците в движението. Според резултатите от повече от 5500 индивидуални тестове, проведени от немския институт Fraunhofer, автомобил, оборудван с чистачките Valeo AquaBlade™, позволява на водача да реагира с 0,315 секунди по-бързо отколкото при традиционното решение. На практика това означава скъсяване на спирачния път при 50 км/ч с 4 метра, което отговаря на широчината на пешеходната пътека от тип зебра. От друга страна, при 130 км/ч спирачният път е по-къс с цели 11 метра, т.е. с две дължини на автомобила. Освен тестовете, служителите на института Fraunhofer проведоха и проучване върху група от 200 потребители на така оборудвани автомобили, 82% от които казаха, че Valeo AquaBlade™ е най-безопасното решение в областта на почистването на стъклото, а 70% констатираха, че благодарение на него броят на произшествия при трудни метеорологични условия може да бъде реално намален.

Най-напредналата версия на чистачките Valeo AquaBlade™ с отоплителна система за течността осигурява неоценим комфорт през зимата. Значително по-бързото почистване на стъклото от лед и сняг означава икономия на време и повишена безопасност от началото на всяко пътуване. Самата система за разпределение на течността до пръскачките позволява на производителите да ограничат капацитета на резервоара с течността. Благодарение на прецизното пръскане на течността върху стъклото, разходът й може да се намали наполовина, което означава, че тя ще стигне за по-дълго време. Същевременно по-малък резервоар означава по-ниско тегло (което спомага за намаляване на емисията на CO2) и повече място в камерата на двигателя.

Иновативната, патентована технология Valeo беше отличена от Automotive News с „автомобилен Оскар“, т.е. наградата PACE Awards. Оттогава тя се използва в моделите от първокласен сегмент като Tesla X, Mercedes S, SL и GLE, второ поколение Volvo XC60 или премиерния Alpine A110 (спортна марка, възродена от Renault).

На вторичния пазар чистачките с технология Aquablade се предлагат в гамите Valeo Silencio и SWF.

Подробна информация за продуктите на Valeo можете да намерите в библиотеката с каталози.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!