Най-често срещани повреди на масово използваните дебитомери за въздух (MAF) – съвети на DENSO

7 август 2022, 10:00

MAF сензорът измерва количеството въздух, навлизащо в двигателя на автомобила, и изпраща към електронната система за управление (ECU) сигнал с напрежение, съответстващо на дебита.

Понастоящем най-често използваният MAF сензор е от тип plug-in hot wire (с нажежаем проводник), който се намира във вътрешността на канала за входящия въздух между въздушния филтър и корпуса на дросела. Състои се от нагревателен резистор, резистор за измерване на температурата на входящия въздух (за балансиране на температурата на входящия въздух), сензор за температура на входящия въздух и управляваща верига (PCB).

Част от входящия въздух от въздушния филтър се насочва към зоната на измерване, където се измерва масата на входящия въздух. MAF сензорът с нажежаем проводник реагира на температурни промени в нагревателния елемент. Промените в стойностите на съпротивлението и тока в нагревателния елемент на дебитомера се преобразуват в пропорционално напрежение в управляващата верига и след това се изпращат към ECU за изчисляване на всмуканото тегло на въздуха към двигателя

Сензорът за температура на входящия въздух измерва също така температурата на въздуха и я изпраща към ECU. В отговор на този сигнал управляващият модул ECU изчислява плътността на въздуха и коригира количеството гориво, впръскано в горивните камери.

 

Най-честите повреди на MAF

Замърсяването или повредата на MAF сензора обикновено се получава в резултат на лошо състояние или неправилен монтаж на въздушния филтър. Повреден или замърсен MAF сензор може все още да функционира, но промените в неговите характеристики могат да причинят много проблеми в правилната работа на двигателя. Най-честите признаци на неизправност на MAF сензора са:

  • Слабо стартиране: При първото стартиране на двигателя изгарянето е непълно
  • Нестабилност на празен ход: Висока или ниска скорост на празен ход или неравномерен празен ход
  • Нисък комфорт на шофиране: Скачане при ускоряване, неправилно запалване, необичаен шум от двигателя или черен дим от ауспуха
  • Изгасване на двигателя: Скоро след стартиране или когато педалът на газта бъде натиснат или освободен

Проблем с MAF сензора може да причини светване на контролната лампа на двигателя. Тази повреда е записана като диагностичен код (DTC) в ECU на двигателя и може да бъде прочетена от скенера за автодиагностика. Въпреки това, ако причината за неизправността е запушен канал на MAF сензора, двигателят обикновено ще стартира, ще работи неравномерно или ще изгасва и може да не генерира диагностичен код DTC. Ако се установи, че MAF сензорът е дефектен, той трябва да бъде заменен. Това е много лесен процес.

Ако MAF сензорът е замърсен, почистването може да бъде временно решение, но може да повреди чувствителните елементи на сензора. Ако MAF сензорът е подменен, трябва да проверите дали въздушният филтър също е правилно инсталиран.

В допълнение към EGR клапаните, EGT сензорите, запалителните бобини и горивните помпи, MAF сензорите са част от програмата на системите за управление на двигателя DENSO. Понастоящем на пазара за резервни части DENSO предлага 29 MAF сензора, които заместват 161 OE номера и покриват 1009 приложения в 18 милиона превозни средства. Повече информация за програмата EMS DENSO можете да намерите на www.denso-am.pl.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!