Бош Инженеринг Център София продължава да се разраства с бързи темпове и влиза в нова сграда

10 декември 2021, 11:04

Две години след официалното си създаване, Инженеринг Център София, открит от Бош – водещ световен доставчик на технологии и услуги, се разраства три пъти и отваря врати на новия си втори офис, разположен на два етажа в новопостроената Synergy Tower в София Тех Парк.

Към работните площи Центърът добавя 17 зали за срещи, 12 фокус зали, 8 специализирани помещения (бенч зали), а в унисон с политиката за осигуряване на вдъхновяваща работна среда, предлага на служителите си и 4 гейминг зали с тенис на маса, билярд, джаги и релакс зони. Новият офис е разположен на разгърната площ от близо 5500 кв.м. Сградата е построена в съответствие с най-новите екологични, технически и енергоспестяващи стандарти.

През изминалата вече година Бош Инженеринг Център София утвърди позициите си в разработването на множество иновативни проекти и технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност. Експертите отговарят за развойната дейност и тестването на все повече функционалности и затвърждават доброто си сътрудничество с развойните екипи на компанията в други локации на Бош по света, каквито са Германия, САЩ, Унгария и Румъния. Целта на Центъра е да се превърне в хъб, разработвайки цялостни продукти, като логична стъпка за постигането ѝ са създаване на отдели за хардуер и механичен дизайн, в допълнение към добре разработените системни и софтуерни области.

„Започнахме през 2019 г. с по-малки проекти, а в момента разработваме цялостни продукти. Екипът ни расте с всяка следваща година, експертизата – също. Целта ни е да поемаме все по-голяма отговорност и да работим в области с по-широка приложимост, като същевременно активно търсим и нови възможности,“ споделя Константин Конов, управляващ директор.

Разработки на бъдещето

В сферата на автомобилната индустрия мисията на Бош Инженеринг Център София е да осигури безопасно шофиране, с грижа към околната среда и обществото. Три са основните области, в които специалистите влагат усилия и експертиза – технологии, подпомагащи шофирането; електрификация на автомобила; и решения за свързаност, дисплеи, инструментни клъстъри и камери, които наблюдават поведението на водача и останалите пътници в колата.

В началото на 2021 г. Бош обедини в глобален мащаб над 17 000 експерти в сферата на хардуерното и софтуерното инженерство за разработка на компютри, сензори и управляващи блокове за всички автомобилни системи в нова дивизия за интердисциплинарни компютърни системи. Новосъздаденото звено избра за основен партньор именно Бош Инженеринг Център София, за да оформя бъдещето на мобилността в целия свят.

Едно от най-новите направления за експертите от Бош Инженеринг Център София е работата по изцяло нови продукти на концептуално ниво и на фаза пилотен проект по така наречените зонални компютри за автомобилите. Тяхното използване ще позволи да се премине към по-малко на брой, но значително по-комплексни компютри с множество функционалности. Например, в момента в автомобил от среден клас има около 50 компютъра, отговарящи за различни функции, а задачата на зоналните компютри е те да са общо 3-4 за целия автомобил. Това ще бъдат устройства с доста мощен хардуер и няколко операционни системи, работещи на устройството едновременно и независимо една от друга.

Инженеринговият Център в София е стратегически партньор на дивизията Bosch eBike Systems. Чрез експертизата си екипите в София демонстрират как може да се повиши качеството в разработката и внедряването на нови технологии. Центърът има обвързани дейности в създаването на всеки компонент от велосипедите, като се започне от зарядното и батерията, през задвижването, управлението и дисплея. Значителен е приносът на софтуерните инженери и към инфраструктурните решения и услуги в облачното пространство, както и свързаност на велосипеда с интернет.

С грижа към развитието на служителите и подкрепа за младите таланти

Центърът продължава да се разраства и да наема нови специалисти като до края на тази година броят им ще се увеличи до над 450. Компанията демонстрира отговорност и добри практики като работодател, предлагайки дългосрочна заетост и образование, както и подкрепа в професионалното развитие на служителите си.

Наскоро стартира първата академия на Центъра за обучение на софтуерни инженери – Bosch ECS Career Camp. Програмата ще даде възможност за придобиване на задълбочени знания и умения за работа с най-съвременните софтуерни технологии за автомобилната индустрия под менторството на доказани професионалисти в сферата на разработването и тестването на софтуер за автомобилния бранш. Участието в Bosch ECS Career Camp е безплатно и открива нови възможности за кариера пред участниците.

Инвестицията в образование и развитие на млади таланти в IT сферата са сред основните приоритети на Бош Инженеринг Център София. Дуалното обучение, стажантските програми, работата с университетите са част от добрите дългосрочни практики на Центъра.

Отговорност към обществото

Бош Инженеринг Център София подкрепя образователната фондация „Заедно в час“, като през тази година осигури допълнителна техника и софтуер, които се използват за онлайн обучения и подпомагане на участниците в две от програмите на фондацията. Двете организации продължават сътрудничеството си и чрез включване на експерти от Бош в инициативата „Ролеви модели“ на фондацията.

Воден от мисията си да подпомага безопасността във всички направления – както на пътя, така и във физическата активност, през настоящата година Центърът стана партньор в дейността на Българската лавинна организация и закупи специално оборудвана шейна, за да подпомогне превенцията и безопасното практикуване на планински спортове.

Признание за постиженията

Бош Инженеринг Център София бе отличен със Сертификат за Инвеститор Клас А от Министерство на икономиката за устойчиви инвестиции, за разкриването на нови работни места и внедряването на високи технологии за автомобилната индустрия. Компанията бе удостоена със статуетката „Златен бик“ на петнадесетите годишните награди „Инвеститор на годината”.

През тази година компанията зае първото място в раздел Technology Excellence на годишните награди „Компания на годината”, а с проекта си “Шофирането на бъдещето – безопасно и с грижа за околната среда и обществото” бе отличена в най-оспорваната категория – Инвеститор в обществото на Годишните награди за отговорен бизнес 2020. Центърът е сред победителите в Career Show Awards 2021 в четири категории и е сред финалистите в една от най-оспорваните категории – „Най-добър IT работодател“.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!