За или против всесезонните гуми?

3 януари 2022, 11:38

Един от най-големите лидери на българския пазар за гуми проведе проучване, свързано с всесезонните гуми. В началото на миналия месец стартира ежегодната смяна на гуми – от летни със зимни. Обаче, много големи производители на гуми решиха, че могат да направят гуми, подходящи през цялата година.  Как да обясним на водача какво точно са всесезонните гуми? – Както съществуват хибридни автомобили, така и производителите са създали хибридни гуми, на които характеристиките са еднакви. Разликата в зимните, летните и гумите за всички сезони е в каучуковата смес, в която съдържанието на силициевия диоксид е по-високо, заради което гумата остава еластична и мека, дори температурите да паднат под 6-7 градуса. Грайферите на тези гуми също се различават, като например каналите са умерено дълбоки, но пък притежават и характерните ръбове за зимните гуми.

Предимствата на тези гуми –

Те са универсален тип, като са създадени да се справят при всякакви метеорологични условия. По-изгодни са – просто е – купувате само един чифт гуми, но това изобщо не означава, че цената им не е малко по-висока от обикновените.        Поддръжката и съхранението им е по-лесна – каучукът, от който са направени, е по-издръжлив от обикновените и единствено трябва да следите тяхното налягане и задължителен баланс преди слагане.

Както знаете обаче, след всеки плюс, трябва да покажем и минуса на всеки продукт. А техните недостатъци са –

Не са изцяло универсални, което означава, че не при всякакви температури са подходящи. Тъй като сцеплението им е различно, биха се държали и по-лошо на замръзнал път, отколкото истински зимни гуми. Както и зимните гуми не трябва да се карат дълго, когато е сухо, тъй като се износват бързо, така и тези гуми се износват бързо и губят характеристиките си,  а също така и протекторите им се изхабяват.

Въпреки всичко, изборът на гуми си зависи от нуждите на шофьора – дали е активен, къде кара колата, какъв е районът, с какви ресурси за гуми разполага. Следователно служителят в сервиза може само да дава съвети.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!