Каква е разликата между автоматични и ръчни автомобили?

12 януари 2022, 18:16

Когато ще купувате кола, на първо място сте си избрали цвета, типа двигател и трансмисията. Както при всяко важно решение, струва си да отделите малко време в проучване на вашите алтернативи, особено когато става въпрос за скоростната кутия. Сигурно се чудите дали ще ви бъде по-удобно с автоматична скоростна кутия, или пък класиката ще бъде по-правилният избор? На първо място, вашите шофьорски навици и лични предпочитания ще ви помогнат да вземете това решение.

Превключване на предавки в автоматична и ръчна скоростна кутия

Основната разлика между автоматична и ръчна скоростна кутия е методът, който автомобилът използва за превключване на предавките. При автоматична скоростна кутия колата решава кога да превключите и автоматично сменя предавките вместо вас. В автомобил с ръчна скоростна кутия вие сте отговорни за превключването на предавките с помощта на съединител и газ.

Относно превключването

Превключването, независимо дали се извършва от водача, или от самата кола, е важна част от шофирането. С увеличаване на скоростта и оборотите на двигателя се вдигат. Вероятно сте забелязали, че на таблото има оборотомер, наречен „тахометър“. Този оборотомер показва оборотите на вашия двигател, като има и гранична червена зона, която  не бива да се прекрачва, тъй като може да го повредим.

Предимства на автоматичните скоростни кутии

За много шофьори, които карат ежедневно в големите градове, където движението е трудно, автоматичната скоростна кутия спестява гориво и не отнема вниманието на шофьора.

Лесно шофиране с автоматични скорости

Вместо да се притеснявате за превключване на предавките, автоматичната трансмисия ви позволява да запазите фокуса си върху пътя. За някои шофьори управлението на кола с автоматични скорости е по-малко разсейващо.

В зависимост от това къде живеете, автоматикът може да е по-практичният избор. Ако откриете, че често попадате в трафик в пиковите часове, автоматичната система има предимство. Шофирането на ръчна скоростна кутия при спиране и движение е просто изморително.

Автоматиците също са по-лесни за шофиране, ако живеете в район със стръмни хълмове, наклони и криволичещи пътища. За младите шофьори автоматичната кола е много по-лесна за научаване как да шофира в сравнение с използването на лост за смяна, който има повече „движещи се части“ за координиране и може да отнеме повече време.

Повечето, макар и не всички, ръчни автомобили нямат опция за круиз контрол, което е желана характеристика за шофьорите, които трябва да бъдат в колата дълги часове.

Разлики в скоростите с автоматична скоростна кутия

При по-новите автоматични трансмисии автомобилът ще превключва по-бързо, отколкото бихте могли да превключите на ръчна. Това може да бъде полезно по всяко време, когато трябва да ускорите бързо, като например когато се слеете с магистрала.

По-малко вероятно е да спрете в трафика

Друго предимство на автоматичната скоростна кутия е намалената възможност колата ви да спре в трафика, например когато чакате на знак за спиране или светофар. Въпреки че това може да се случи с автоматична кола, която се нуждае от поддръжка, не е толкова вероятно, колкото при ръчна кола.

Недостатъци на автоматичната скоростна кутия

Въпреки че притежаването на автоматичен автомобил има много плюсове, те имат своите недостатъци:

Те обикновено са по-скъпи за закупуване и поддръжка в сравнение с техните ръчни двойници.

Да се ​​научите да шофирате само с автоматик може да бъде проблем, ако посетите държава и наемете кола, където ръчните трансмисии са единствената или най-често срещаната опция.

Те способстват за разсейване по време на шофиране и при тях концентрацията е по-малка в сравнение с шофирането с ръчни скорости и това може да доведе до автомобилни инциденти.

Предимства на ръчните трансмисии

Точно както някои хора обичат автоматичните си трансмисии, има и заклети фенове на автомобилите с ръчни скорости. Въпреки че превозните средства с ръчна скоростна кутия могат да бъдат по-сложни за шофиране, има няколко важни предимства, които вървят заедно с притежаването им.

  • Бюджетни ползи от ръчната скоростна кутия- Има редица фактори, свързани с притежаването на кола с ръчна скоростна кутия, които я правят по-евтина като цяло от автоматичната.
  • Автомобилите с ръчна скоростна кутия са с по-малък разход, въпреки че разликите намаляват при по-новите модели автоматици.
  • Тъй като водачът контролира оборотите на двигателя, колата прави по-малко обороти и използва по-малко гориво. Шофьорите на тези автомобили могат да спестят до 10 % от горивото.

Често ремонтът на вашия автомобил с ръчна скоростна кутия е по-евтин. Автоматиката представлява по-сложна технология, така че често струва повече за обслужване. Въпреки това, в зависимост от това как шофирате, може да се наложи да смените съединителя на колата си в даден момент.

Когато купувате нов автомобил, ръчната скоростна кутия обикновено е по-евтин вариант.

По-добро управление и контрол на превозното средство с ръчна скоростна кутия

Шофирането на ръчна скоростна кутия ви дава повече начини да контролирате колата си. Ако искате да намалите скоростта, без да използвате спирачките си толкова много, можете да превключите на по-ниска предавка и да оставите двигателя да помогне за забавяне на колата. Това може да спести износване на вашите спирачки и гуми, но изисква практика.

Ръчна скоростна кутия и скоростта

Неслучайно автомобилните състезатели използват ръчни скорости, с които по-лесно се контролира бързината на автомобила и ускорението му. Автомобилите с ръчна трансмисия често са по-леки от автоматичните, което може да бъде фактор за увеличаване на скоростта на превозното средство.

Недостатъци на ръчните трансмисии

Те са по-трудни за научаване от млади шофьори и изискват повече концентрация и координация на ръцете и краката. Те може да не са най-добрият избор за нови шофьори или шофьори, които се уморяват физически по-бързо, като например възрастни хора или хора, които трябва да шофират дълги часове за работа.

Автоматикът или ръчните скорости са по-безопасни?

Няма реални данни, които да показват, че едната кола е по-безопасна от другата. Безопасността по-вероятно може да се прецени от отделния водач. Ако шофирането е стресиращо за вас, като например за нови шофьори или шофьори в интензивен трафик на спиране и тръгване, автоматичната машина вероятно е по-безопасна, защото е по-лесна за шофиране.

От друга страна, водачът с ръчна скоростна кутия може да твърди, че колата им е по-безопасна, защото има по-голям контрол върху превозното средство, но това изисква практика и опит. Ако сте добър шофьор, може да сте в състояние да се справите с лошо време и разбити пътища.

Добре е да знаете основните разлики между колите с ръчни скорости и автоматиците, но в крайна сметка решението за покупка вероятно ще се сведе до лични предпочитания. И двата вида превозни средства ще ви отведат там, където трябва да отидете, и всичко, което е необходимо, е малко практика, за да се научите да управлявате и двата вида автомобили.

Източник:Carslovetoknow

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!