Традиционно автомобилно изложение в контекста на пандемията – резултати от проучването

21 февруари 2022, 14:23

През 2022 г. организирането на автомобилни изложения и други големи браншови събития ще продължи да бъде трудно. Какво мислят по този въпрос професионалистите от сектора на продажба на авточасти и управителите на автосервизи? Какво ги мотивира да участват в подобни събития? Как оценяват онлайн обученията? Представяме всичко това, събрано от над 600 участници от 9 европейски страни.

Традиционните изложения и онлайн изложенията – мнения на участниците

По време на пандемията виртуалните изложения трябваше да станат алтернатива на автомобилните изложения, организирани в големи изложбени зали. Оказва се обаче, че по-голямата част от участниците на пазара смятат, че подобни събития не могат да заменят традиционните изложения.

Вместо онлайн изложения, анкетираните биха предпочели да участват в традиционната им версия. Въпреки проблемите с пандемията, средно 87% от анкетираните са готови да участват в традиционни изложения.

Какво мотивира участниците в бранша да участват в изложенията? По-голямата част от тях подхождат към този тип събития по професионален начин. Повече от забавлението или възможността за среща с приятели анкетираните оценяват възможността да научат за пазарни и технически новости (31% средно за всички анкетирани държави) и възможността за личен контакт с представители на производители и дистрибутори (48%).

Малки местни изложения и национални изложения
В ерата на пандемия организирането на големи изложения в традиционна форма е много трудно. Алтернативата могат да бъдат по-малки, местно организирани срещи на представители на бранша. По време на пандемия подобни събития се радват на нарастваща популярност, но повечето от анкетираните не виждат шанс те да заменят големите национални изложения.

Онлайн техническо обучение и стационарно обучение
Попитахме професионалистите от автомобилната индустрия как оценяват стойността на онлайн техническите обучения – дали те могат да заменят традиционните обучения. Оценяването се състоеше в признаване на точки от 1 до 10. Повечето от участниците признаха ниска оценка, което означава, че според тях онлайн обучението не е стойностен пазарен отговор на липсата на възможност за организиране на стационарни обучения. Въпреки многото усилия на специалистите по автомобилна техника, средната оценка във всички държави е само 4 точки от 10 възможни.

Резултатите от нашето проучване могат да се обобщят с няколко думи – за да функционира правилно, автомобилният пазар се нуждае от преки контакти между участниците. Липсата на браншови събития или обучения в традиционната форма се възприема като негативно явление от мнозинството професионалисти, независимо от тяхната възраст.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!