Фирма NTN е глобален производител на OEM части и международен играч на пазара за резервни части

29 септември 2022, 8:00

Фирма NTN е глобален производител на OEM части и международен играч на пазара за резервни части, които продава под марката SNR. Офертата на фирмата включва много продукти от групата на шасито, пренасяне на задвижването и задвижването.

Гамата от продукти за окачване на SNR е една от най-пълните оферти на пазара. Тя съдържа над 400 артикула: лагери за окачване, лагери на окачването на Макферсън, ремонтни комплекти за задна греда и горни стойки за амортисьори, които фирмата произвежда над 30 милиона годишно. В допълнение, комплекти лагери за колела, спирачни дискове с интегриран лагер, хомокинетични шарнири, цели полуоси и датчици за скорост на колелата.

Промените в автомобилната технология се съсредоточават около подобряването в няколко основни области: производителност, качество, намаляване на теглото и компактен дизайн. Особено последният елемент, базиран на комбинирането на няколко елемента и присвояването им на общи функции, улеснява работата на механиците и свежда до минимум проблема с избора на отделни елементи от по-голяма система.

Окачване на Макферсон и неговата опростена конструкция

Идеята на това решение е да се създаде просто, компактно конструктивно решение, което да поддържа предната част на автомобила. Конструкцията базира на монтажа на горната опора върху лагера на амортисьора и долната опора с помощта на носач. По този начин окачването на Макферсон се превръща в “хармонична единица” от амортисьор, пружина, кормилна щанга с накрайник и носач под формата на подвъзел, който изпълнява опорна, кормилна и амортисьорна функция.

Компонентите за окачване, произведени от NTN, могат да бъдат закупени в пунктовете за продажба на повечето български дистрибутори на резервни части.

Горното закрепване на амортисьора е завинтено директно към шасито, което от една страна изпълнява важна конструктивна функция за целия елемент, а от друга страна го прави практически невидим. За съжаление, това често затруднява откриването на евентуалната му повреда. Пълното горно закрепване на амортисьора се състои от гумен тампон, лагер и допълнителни монтажни елементи под формата на шайби, чаши и гайки. Обикновено се повреждат гореспоменатият гумен тампон или лагер.

Повредата на гумения елемент на горната опора на амортисьора може да бъде както следва:

  • разкъсване или разслояване на гумата,
  • намаляване или увеличаване на твърдостта на гумата,
  • промяна на структурата на гумата.

Разкъсването на гумата може да бъде резултат от злополука, експлоатация на превозното средство при трудни условия (например върху лоши настилки) или действието на прекомерни сили в резултат на повреда, например на пружина или амортисьор.

Промяната в твърдостта на гумата обикновено е резултат от нейното стареене или действието на променливи (високи и ниски) температури.

От своя страна промяната в структурата на гумата е резултат от агресивни фактори под формата на масла, течности, солена вода и променливи температури.

Дефектите на гумените елементи в горното закрепване на амортисьора могат в най-добрия случай да намалят комфорта при шофиране, в най-лошия да повлияят на промяна в геометрията на окачването, което ще намали безопасността при шофиране и възприеманото качество на контрол върху автомобила при завиване. Затова си струва да обърнете внимание на този елемент по време на общ преглед на автомобила или да зададете няколко въпроса на собственика на превозното средство относно шума или така нареченото плаване на автомобила при остри завои, което може да предполага проблеми с горната система за закрепване на амортисьора.

Спирачни дискове с интегриран лагер

SNR е и единственият производител, който доставя лагери с оригинално качество OE за комплекти с дискови спирачки. SNR не предлага отделни лагери, предназначени за дискови комплекти, тъй като само фабрично монтираният комплект гарантира оригиналното качество и безопасността на потребителя на автомобила.

Всеки лагер, предназначен за определен тип спирачен диск, има специфична конструкция. Ключът към правилната работа на целия подвъзел е поддържането на хлабина между външния пръстен на лагера и търкалящия елемент, тъй като натискането на лагера в корпуса (диска) води до намаляване на този параметър, което е предвидено на етапа на проектиране и непрекъснато наблюдавано по време на производството.

Колесни лагери

NTN предлага на своите клиенти колесни лагери и колесни лагери в комплекти, включващи всички необходими части за монтаж, които са 100% разработени от дизайнерски бюра във Франция и Япония и гарантират качество и най-нова технология на изработка.

Пълната оферта колесни лагери можете да намерите в уебсайта https://www.ntn-snr.com/spare-parts-light-vehicles 

или в офертата на повечето български дистрибутори на резервни части.

Богатата оферта от колесни лагери SNR покрива почти 98% от нуждите на европейския автомобилен пазар и съдържа:

  • Почти 1300 комплекта колесни лагери,
  • Повече от 400 референции колесни лагери,
  • Приложения за около 60 производители.

Датчици за скоростта на колелата

NTN е и първият производител на лагери, който предлага пълна гама датчици за скорост на колелата, обхващаща всички налични технологии на пазара. Офертата съдържа почти 300 референции, 65% от които са активни датчици и 35% пасивни датчици, за по-стари типове автомобили.

Като изобретател на технологията ASB® и експерт в областта на проектирането и производството на ASB лагери, NTN гарантира контрол на качеството на производствените линии, подробни тестове на датчиците и най-широкото ноу-хау в тази област.

Подробна информация относно датчиците за скорост на колелата ще намерите на
https://www.ntn-snr.com/spare-parts-light-vehicles 

Проблеми с колесен лагер – смяна

Причините за повредите на лагерите не се дължат на ниската им издръжливост, а на начина, по който са експлоатирани, например навлизане на неравен път с висока скорост, удар в бордюр или пътно произшествие. Има и ситуации, когато лагерът се поврежда малко след смяната му. Това най-често е резултат от грешки при монтажа, направени от механика.

Независимо от причините, повреденият лагер трябва да се смени. Важно е монтираният елемент да е с високо качество и самата операция по подмяна да се извърши с помощта на подходящи инструменти и от квалифициран механик.

В момента почти всички автомобили имат ABS, което означава, че има и датчик за скоростта на колелата в окачването на колелата. Най-лесният начин е да развиете монтажния болт на датчика и да го извадите от окачването, без да го изключвате от електрическата система. Поради корозията обаче това понякога е по-голямо предизвикателство за механика, отколкото си мислите. Контактната повърхност на сензора с окачването не е напълно запечатана и влагата причинява корозия. Този проблем засяга по-специално сензорите ASВ. За да улесните демонтажа на такъв сензор, опитайте се да използвате химикали, които разтварят ръждата. Ако въпреки всичко тази процедура не допринесе ефекти, намерете и изключете електрическия конектор на сензора. . Такъв конектор често е трудно достъпен и изключването му може да изисква разглобяване на допълнителни елементи (арка на колелото, капаци). При някои решения операциите по смяна на лагери могат да се извършат със сензора ABS, разположен в кормилния накрайник. След това трябва да внимавате да не повредите механично този деликатен елемент.

Ако операцията по смяна на лагера не може да бъде извършена с монтиран датчик, това означава необходимостта от унищожаване и инсталиране на нов датчик.

Предвид възможността за възникване на проблеми при демонтирането на датчика е добре да проверите цената на този елемент на етап приемане на автомобила в сервиз и да информирате клиента за възможността за увеличаване на общата стойност на ремонта.

Преди да монтирате нов лагер, е необходимо да почистите от ръжда както мястото на неговото монтиране, така и отвора, в който е монтиран датчикът. Ако там има някаква ръжда, ще е необходимо да се използва твърде много сила, за да се пъхне лагера или да се монтира сензора и, следователно, има опасност от повреда на тези елементи. Когато монтирате лагер с вграден магнитен енкодер, трябва да се уверите, че този елемент е обърнат към датчика. След като сглобите всички елементи, извършете пробно шофиране, за да проверите правилната работа както на лагера, така и на системата ASB.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!