Внимавайте за износването на спирачните накладки

15 юни 2023, 8:00

Способността да се разграничават различните видове износване на спирачните накладки е важно умение за всеки техник. То ще ви помогне да определите възможните причини и да оптимизирате диагностиката, като спестите на вас и на клиента си време и пари и осигурите по-точен ремонт. Тук водещият производител на спирачни системи, Delphi Technologies, предоставя полезно ръководство за видовете износване, причините, основните коригиращи действия и по-задълбочени съвети за монтаж.

Равномерно носене: Въпреки че клиентите ви може да не са съгласни с това, равномерното износване на вътрешните и външните накладки на всяко колело е положително – то показва, че спирачната система функционира правилно. В този случай подменете накладките и хардуера и извършете сервизно обслужване на водещите щифтове и плъзгачите на супортите.

Износване на външната подложка: Ако външният тампон е по-износен от вътрешния, монтажният хардуер е причина за заклинване на супорта. Вследствие на това, супортът няма да може да прибере напълно накладката от диска, което ще доведе до триене, дори когато спирачките не са задействани. Този тип износване обикновено се причинява от заклещени плъзгачи, направляващи щифтове и сухи болтове и може да се коригира чрез обслужване на монтажния хардуер, смазване на плъзгачите и подмяна на накладките.

Износване на вътрешната подложка: Ако вътрешният тампон е по-износен от външния, вероятно буталото на супорта е увиснало и не се връща в изходно положение. Това може да се дължи на повреда или корозия на супорта или на проблем с главния цилиндър. За да поправите, извършете сервизно обслужване или подменете хардуера на супорта, проверете супорта за повреди в отвора на направляващия щифт или в обувката на буталото, като го подмените, ако е необходимо, проверете хидравличната спирачна система за остатъчно налягане и подменете накладките.

Износване на конусовидната подложка: Ако фрикционният материал е износен клиновидно, хоризонтално или вертикално, това е добър признак, че подложката не е била монтирана правилно. Износените направляващи щифтове и заклещеният плъзгач на супорта от едната страна на тампона също могат да причинят това. За да го разрешите, обслужете или сменете обкова на супорта, смажете плъзгачите и сменете спирачните накладки. Това може да се случи и при двубутални, 4-бутални и 6-бутални спирачни апарати, при които вътрешните отвори за изравняване на налягането са блокирани.

Остъклено износване или напукани подложки: Стъклената или напукана накладка с повдигнати ръбове показва признаци на физическо увреждане и/или термично смущение на фрикционния материал и може да означава няколко проблема, обикновено предизвикани от прекомерна топлина в спирачната система. Най-често срещаните причини са прекомерна употреба, неправилно вработване на нови накладки, заклещени супорти, дефектна накладка или не напълно прибрана ръчна спирачка. За да отстраните проблема, просто сменете и загрейте накладката и регулирайте спирачката за паркиране, ако е необходимо.

Износване на припокриващите се подложки: Това се случва, когато горният ръб на подложката се припокрива с горната част на диска. Общите причини включват инсталиране на неправилни накладки или дискове на превозното средство или прекомерно износване на водещите щифтове, супорта или скобата на супорта. За да предотвратите износването на застъпващите се накладки, монтирайте правилния тип накладки и дискове.

Разбира се, един от най-добрите начини за предотвратяване на прекомерното износване е използването на накладки, които са произведени по същите стандарти за ефективност и дълготрайност като оригиналните. Накладките на Delphi Technologies използват над 130 различни фрикционни съставки и 20 уникални формулировки за най-добро съответствие на накладката с автомобила и разполагат с технология за поглъщане на шума от подложката, фаски и шайби на OE.

Повече технически съвети можете да намерите на уебсайта Masters of Motion.
Masters of Motion е програма на марката Delphi Technologies, предназначена за автомобилни сервизи и механици, за да им помогне да се развиват с подходящите продукти, експертни познания и подкрепа.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!