Грешки при монтажа на залепвани балансиращи тежести

8 август 2023, 11:00

Монтажът на залепвани тежести при балансиране на колела изглежда тривиална задача, но неспазването на процедурите често води до падане на тежестта от джантата. Експертите от фирма Świstowski напомнят за правилното монтиране на тежестите и обръщат внимание на джантите, боядисани с водоразтворими лакове.

Температура, почистване, радиус и време

Първо се уверете, че температурата на околната среда, джантата и тежестта е 16 градуса по Целзий или по-висока. След това джантата трябва да се почисти с подходящ почистващ препарат, например изопропанол или екстракционен бензин, за да се отстранят остатъците от грес и други замърсявания.

След това можете да адаптирате тежестта със защитното фолио към контура на джантата. Кривината на тежестта и на джантата трябва да са сходни или радиусът на кривината на тежестта може да бъде малко по-малък. След като тежестта е регулирана, отстранете защитното фолио от залепващата лента. Тази дейност трябва да се извърши внимателно, за да не се докосва лепящата лента преди залепването й върху джантата.

Тежестта трябва да се притисне към ръба, като се започне от центъра към краищата, като се прилага натиск от най-малко 100 kPa. След монтирането на тежестта адхезията между тежестта и джантата се увеличава с времето. След 24 часа тя достига около 80-90% от крайната стойност на адхезия, а максималната адхезия се достига след около 72 часа.

 

Забележка: Водоразтворими бои за джанти

От 2005 г. всички производители на джанти използват водоразтворими бои (преди съставът на боята базираше на разтворители). За тях е характерно отлагането на восък върху повърхността на джантата. Този восък може да се отстрани чрез почистване с подходящ препарат, например изорпопанол или екстракционен бензин.

Без първоначално почистване на джантата не е възможно да се получи повърхностно напрежение, подходящо за залепване на тежестта. То трябва да бъде не по-малко 32 mN/m, за да може монтажът на тежестта да бъде траен и безопасен. За непочистена джанта тази стойност пада под 28 mN/m, така че тежестта може да се отлепи без видима причина в рамките на 2 дни след балансиране на колелото.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!