Стабилизатор – подценен елемент на окачването

22 август 2023, 8:24

Стабилизаторът е елемент от окачването на автомобила, свързващ движещите се части на шасито с каросерията. Много превозни средства са оборудвани със стабилизираща щанга за предното окачване, а някои също и за задното окачване.

Стабилизаторът се инсталира в леки автомобили от много години и неговият дизайн практически не се е променил. Въпреки че този елемент има огромно влияние върху безопасността и комфорта при шофиране, малко шофьори знаят за неговото съществуване и функции.

Без стабилизиращата щанга колата би имала склонност да се преобръща при завиване, а в същото време при движение направо комфортът на пътуване би бил значително намален. Като правило, симптом за повреда на стабилизатора и неговите компоненти са силни удари, идващи от зоната на окачването. Разходите за ремонт на повреден или износен стабилизатор обикновено са ниски. Това се дължи на сравнително ниската цена на материалите и сравнително простата подмяна. Но внимание: Не използвайте автомобила, ако стабилизаторът е повреден. Това увеличава риска от прекомерно, неконтролирано накланяне на каросерията по време на шофиране и дори загуба на контрол над автомобила, което в краен случай може да завърши с преобръщане.

Конструкция и функция

Системата за стабилизиране на окачването се състои от няколко елемента като стабилизаторни връзки или втулки на стабилизатора.

Стабилизиращата щанга обикновено е прикрепена към помощната рама с гумени втулки. Стабилизаторните връзки я прикрепят към носачите на окачването или към напречните носачи. Специалните сферични шарнири на стабилизиращите връзки осигуряват необходимата свобода на движение и позволяват плавна работа на стабилизатора.

Ако едното колело се наклони навън, т.е. отбива назад, усукващият момент на стабилизиращата щанга гарантира, че другото колело също ще бъде повдигнато. Същото се случва и при удар на някое от колелата. Това предотвратява прекомерното накланяне на каросерията при завиване.

Ако и двете колела се отклонят едновременно, стабилизиращата щанга не работи.

Симптоми за повреда

В случай на износване или повреда на елементите на стабилизатора, при преодоляване на пътни неравности се чуват ясни удари от зоната на окачването. Най-често техният източник са износени втулки или повредени щифтове на сферичните съединения на стабилизатора.

Ако втулките са износени, се появява нежелана хлабина в мястото на взаимодействие със стабилизиращата щанга. По време на движенията на окачването стабилизиращата щанга се движи хлабаво във втулките, произвеждайки характерни удари. В често използвания тип стабилизираща връзка има сферични шарнири, защитени с гумено покритие срещу вода и външни фактори. Вътрешността на шарнирното гнездо е пълна с грес за намаляване на триенето. Често обаче гумената защита се поврежда или не е херметична.

Това позволява на водата да преминава, което ускорява износването. В резултат на това има значителна хлабина в сферичния шарнир, която е източникът на гореспоменатите шумове.

Когато сменяте връзката на стабилизатора, винаги помнете да използвате правилния момент на затягане. В противен случай сферичния шарнир може да се повреди, да се износи преждевременно или дори да се счупи.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!