Top – маркировки върху уплътнението на главата на цилиндъра

12 октомври 2023, 8:00

Често пренебрегван детайл на уплътнението на главата на цилиндъра са маркировките, които могат да бъдат намерени на различни места по него. Независимо дали се касае за уплътнение на главата на цилиндъра от метал и мек материал или от многослоен метал, маркировката не зависи от свойствата на материала.

Най-важната информация, която трябва да се вземе предвид преди монтажа, е въпросът за правилното монтажно положение. Почти всички уплътнения на главата на цилиндъра на Elring съдържат такива указания, които се различават в зависимост от автомобилния производител, но винаги са ясни.

Най-важните указания

За да обозначат правилното монтажно положение, германските производители използват „TOP“ или „oben“ („горе“). За да укажат посоката на поставяне и монтаж на уплътнението на главата на цилиндъра, френските производители най-често използват „haut“, италианските – „alto“ или „top“, а популярните американски V-образни двигатели „big block“ носят маркировката „front“.

Много информация

Успоредно с това често се предлага и много друга информация, както например върху изобразеното тук уплътнение на главата на цилиндъра от многослоен метал.

От решаващо значение е „TOP“ и стрелката, указваща посоката към маховика. Номерът на артикула, производителят, датата и часът на производство са необходими за проследяване в случай на рекламация. Това е изискване на управлението на качеството на ElringKlinger. Поради специфики на производствения процес, цялата тази информация се съдържа само в уплътненията на главата на цилиндъра от многослоен метал.

Този пример добре онагледява какво се случва, ако уплътнението за цилиндровата глава е поставено и монтирано неправилно. Двигателят стартира и работи, макар и с различен фонов шум. Поради неправилното сглобяване преминаването на моторното масло под налягане от блока на двигателя към главата на цилиндъра се блокира до такава степен, че разпределителният вал и управлението на клапана не са достатъчно смазани. Настъпилите в резултат на това повреди не закъсняват.

Визуалната проверка на проводниците за масло и охлаждаща течност понякога може да бъде подвеждаща. При производството на уплътненията, с цел стабилно позициониране на отделните слоеве в инструмента по време на окончателния монтаж, понякога се налага пробиването на отвори в металните слоеве. Освен това не всеки отвор в цилиндровия блок е предназначен за транспортиране на масло или охлаждаща течност, а често само за отливането и последващия процес на почистване.

Повечето двигатели обаче имат монтажни втулки, които на практика не позволяват неправилен монтаж; въпреки това описано по-горе неправилно сглобяване не е напълно изключено.

Маркиране на дизелови уплътнения за леки автомобили

Производителите ползват различни способи и за обозначаване на правилната дебелина на уплътненията на главата на цилиндъра на дизелови двигатели на леки автомобили. Обичайно това са

нарези или дупки. Понякога за уплътненията на главата на цилиндъра от метал и мек материал допълнително се използват различни цветове за силиконовото уплътнение.

Така че, маркировките върху уплътнението на главата на цилиндъра не са маловажна подробност, а абсолютно необходимо условие за професионален обмен на информация.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!