Причини за повреда на резистора на вентилатора

23 ноември 2023, 11:26

Смяната на повреден резистор на вентилатора често само елиминира очевидния проблем, но не и причината. Фирма Mahle е подготвила ръководство, което показва къде да търсите източника на повредата.

Ако двигателят на вентилатора работи само на най-високата настройка, това показва повреден резистор. Обикновено се проверява дали има напрежение на резистора и дали веригата е затворена. Ако резисторът не е свързан, например поради прекъсване от термичен предпазител, това означава, че този елемент е повреден и трябва да бъде сменен. Изглежда, че ситуацията е проста. Въпреки това, ако се смени само един елемент, без да се отстрани причината за повредата, заменената част ще се повреди отново в близко бъдеще.

Причина и следствие

Повреден термичен предпазител на резистора на вентилатора често е само вторична повреда. Причината може да бъде например частично блокиран или напълно спрял двигател на вентилатора на купето. Тази ситуация може да възникне поради износени или повредени лагери или деформиран или повреден ротор на вентилатора, който се трие в корпуса.

Превишаване на определените срокове за смяна на филтъра на купето и съответно задръстване с листа или други замърсявания също са причини за изгаряне на термичния предпазител. В резултат на използването на по-нискокачествени филтри купе с течение на времето може да се натрупат отлагания по изпарителя, което води до значително намаляване на въздушния поток и в резултат на това до проблеми с термичния предпазител.

Илюстрация 1: Разтопен етикет поради голямо термично претоварване

Илюстрация 2: Термично обезцветен спирален резисторВажно!

Преди да смените резистора на вентилатора на кабината, уверете се, че роторът на вентилатора се движи свободно и не се трие или блокира. Освен това трябва да се проверят и при необходимост да се почистят въздуховодите от филтъра на купето до вентилатора.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!