Повреден лагер на опората на амортисьора – не подценявайте този проблем!

2 януари 2024, 8:08

Лагерите на колоната McPherson може да изглеждат скромно, но те оказват огромно влияние върху поведението на автомобила при шофиране. Те са до голяма степен отговорни за безопасността при шофиране – оказват решаващо влияние върху поведението на автомобила по време на движение. Затова BILSTEIN Academy препоръчва редовна проверка на тези компоненти.

Визуалната проверка е решаваща

По време на визуална проверка (отгоре при отворен капак) се уверете, че лагерите на окачването и амортисьорите са в добро състояние. Евентуална корозия, която застрашава тези компоненти, може да има потенциално сериозни последствия: ако лагерът на амортисьора е повреден от корозия, в най-лошия случай това може дори да доведе до счупване на горната опора на амортисьора. Свалете защитите от лагерите на амортисьорите, за да проведете диагностика. Ако има видима корозия, лагерите на амортисьора трябва да се сменят възможно най-бързо.

Снимката показва решение, което се среща в различни модели на Opel, например Astra H и Zafira B

Проверете и останалите елементи

Когато проверявате лагера на амортисьора, трябва да обърнете внимание и на амортисьорите и опорите на окачването. Ако амортисьорът тече и губи масло, той в крайна сметка ще спре да работи правилно. Повреден амортисьор се удря в ограничителя, което води до преждевременното му износване. Колкото по-дълго се експлоатира автомобил с износени амортисьори, толкова по-голям е рискът, че разходите за ремонт в крайна сметка ще бъдат по-високи.

Внимавайте с интензивна употреба

Състоянието на защитите на амортисьорите не бива да се подценява – те предпазват амортисьора от замърсяване. Особено внимателни трябва да бъдат тези, които често се движат по чакълести пътища. По повърхността на буталото лесно се образуват множество малки вдлъбнатини. В резултат на това амортисьорът в крайна сметка започва да губи своята херметичност.

Какво да правим, когато амортисьорът се повреди?

Ако визуалната проверка покаже, че амортисьорите на предната ос са повредени, те трябва да бъдат сменени. Усъвършенстваните амортисьори B6 OE от фирма BILSTEIN може да се окажат оптималното решение. Сертификатът потвърждава тяхното съответствие с хомологацията и не се изискват допълнителни тестове. След монтажа е необходимо да се провери и при необходимост да се коригира геометрията на окачването, както и да се проведе тестово шофиране.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!