Съкращаване на интервала между смените на разпределителния ремък. Кога е най-добре да го направите?

15 февруари 2024, 8:58

AIRTEX напомня, че в някои случаи е необходимо самостоятелно да съкратите интервала, препоръчан от производителя. Интервалът, определен от производителя на автомобила между смените на разпределителния ремък, предполага, че ремъкът работи при идеални условия. В случай на употребявани автомобили, които вече имат поне една смяна на комплекта за разпределение, е добре този интервал да бъде съкратен – поне с 20-30%. В крайни случаи дори наполовина. Ето най-важните фактори, които трябва да мотивират собственика на превозното средство да смени комплекта за разпределение предсрочно.

Покупка на употребявано превозно средство без надеждна сервизна история

Купувайки употребяван автомобил без сервизна история, която може да бъде потвърдена в някой сервиз, рискувате данните в сервизната книжка да са фалшифицирани. Фалшифициран може да бъде също и пробегът. В оба случая рискувате комплектът за разпределение вече дълго време да е превишил своя ограничен работен период, или да е бил сменян по бюджетен начин (например само ремъкът). Като имате това предвид, почти винаги след покупката на употребяван автомобил е добре профилактично да смените разпределението.

Двигателят показва признаци на износване

Силно запрашаване или дори омасляване на мястото, където работи разпределението, съкращава неговия живот. Не е необходимо специално да се разглобяват всички покривки на разпределението, за да вземете решение за предсрочна смяна на разпределението. Достатъчен е един поглед под капака. Ако върху двигателя се виждат различни омаслени места, а мръсотията се е натрупала във всеки ъгъл – е добре да съкратите интервала за смяна на разпределението дори наполовина. Това се отнася основно за износени автомобили, в лошо техническо състояние, както и за превозни средства, експлоатирани в трудни пътни условия (теренни автомобили, превозни средства, използвани на строителни обекти и т.н.)

Ремонти, изискващи демонтаж на разпределението

Ако по време на някакъв ремонт разпределението трябва да бъде демонтирано, е добре то да бъде сменено по този повод, независимо от пробега. Избрани комплекти за разпределение имат специални маркировки на напрежателите за настройка по време на първия монтаж и при втори монтаж, но ако бюджетът позволява, по-добре е да се монтира нов комплект, особено когато в такъв случай плащате само за частите.

– Пред сериозен дилема се изправят хората, които са монтирали инсталация за LPG, а техният двигател има стъклена регулация на зазора на клапаните, която трябва (при LPG) да се извършва например на всеки 15-30 хил. км. Изведнъж се оказва, че разпределението може да бъде разглобявано именно на всеки 30 хил. км и тогава няма смисъл да се сменя при всяко такова събитие. В такъв случай изглежда разумно смяната да става на всеки 60 хил. км, т.е. при всяка втора регулация на зазора на клапаните – казва Славомир Левчук от фирмата Airtex.

Прегряване на двигателя

Ако поради дефекти в системата за охлаждане, двигателят има тенденция да се прегрява, това може да отслаби трайността на разпределителния ремък и на ролките водачи и на напрежателя. Прекалено високата температура, която систематично влияе на комплекта без съмнение ще съкрати неговия живот.

Аварии на помпата за охлаждаща течност

Засядането на лагера на помпата за охлаждаща течност натоварва разпределителния ремък (разбира се, ако помпата се задвижва от ремъка). Смяната на износената помпа за охлаждане трябва задължително да бъде съчетана със смяна на целия комплект за разпределение. Същото важи и в обратната посока – смяната на комплекта за разпределение трябва да включва и профилактична смяна на помпата за охлаждане.

– Смяната на разпределението винаги трябва да се съчетава със смяна на помпата за охлаждаща течност. Същото важи и в обратната посока – смяната на помпата за охлаждаща течност трябва да се съчетава със смяна на комплекта за разпределение – добавя Славомир Левчук.

Често стартиране на двигателя

Честото стартиране на двигателя, резките промени в скоростта на въртене натоварват системата за разпределение. В някои автомобили, например в хибридите, това е взето под внимание от производителя на двигателя. В останалите случаи е различно. Някои модели, оборудвани със система за старт/стоп, имат съкратен интервал между смените на разпределението, други – не. Като цяло – ако автомобилът се експлоатира почти изключително в града, е добре да помислите за смяна на разпределението преди определения срок.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!