Тест на акумулаторните ударни ключове E-Lion от Magneti Marelli – резюме

14 март 2024, 8:00

През последните седмици в близкия до нашата редакция автомобилен сервиз работеха най-новите инструменти, въвеждани в офертата на марка Magneti Marelli. Три ударни ключа, захранвани с батерии, т.е. линия E-Lion, бяха подложени на проверка в реални условия на експлоатация по предназначение. За какво точно бяха използвани? Как са се оправдали? Колко струват? Какво е мнението на механиците за тях? Отговорите по-долу.

Безкабелни ударни ключове без кабели – ще се оправдаят ли в автомобилен сервиз?

Устройствата, захранвани с батерии са сега, вероятно, най-бързо развиващ се сектор на пазара на инструменти. Всяка година в офертите на производители се включва оборудване с все по-висока мощност, по-висок скъсващ момент и с все по-голям обем на батерията. Освен това има и допълнителни функции, които трябва да убедят професионалисти – в това число механици – че устройствата, захранвани с батерия могат да бъдат добра алтернатива за устройствата с кабели. Може ли един автомобилен сервиз успешно да се откаже от преплитащи се на пода тръбопроводи под налягане и удължители? На този въпрос ще се постараем частично да отговорим, тъй като на нашия тест бяха подложени устройства само от една категория – акумулаторни ударни ключове Magneti Marelli.

Линията E-Lion се състои от три ключа – малък E-Lion 1/2” със скъсващ момент 620 Nm, среден E-Lion 1/2” с момент 1700 Nm и голям E-Lion 3/4”, скъсващ гайките с максимален момент 2400 Nm. Подробна техническа спецификация на ключовете представихме в предходната статия, в която обявихме за този тест.

Така, ще преминем към същинската част на текста. Механиците в автомобилен сервиз с няколко стенда са получили за тест три ключа Magneti Marelli със заповед да ги използват при максимално количество действия, следователно, навсякъде, където ще бъде възможно. Тестът трябваше да е интензивен, за да се проверят разнообразни приложения на устройствата през възможно най-кратко време.

Тест на ударните ключове Magneti Marelli E-Lion – общи изводи

След няколко седмици работа с инструменти Magneti Marelli механиците бяха вече готови да споделят с нас мнението си за тях. Досега в автомобилния сервиз, в който беше проведен тестът, се използваха инструменти, захранвани с батерии, но с по-малък формат – като винтозавинтвач, шлайфмашина или сервизни лампи. Всякакви “по-едри” работи се извършваха с помощта на пневматични ключове, свързвани със съоръжение със сгъстен въздух от компресора. Промяна на навиците не е настъпила изведнъж, обаче с течение на времето механиците са се убедили в използване на ключовете вместо да разгръщат тръбопроводи под налягане. Ползване на акумулаторните ключове е по-бързо и по-удобно, обаче при по-продължителни работи механиците обръщаха внимание на тегло на ключовете, които заедно с батериите тежат повече от традиционните пневматични ключове.

По време на теста ключовете бяха винаги готови за действие благодарение на това, че към всеки от тях са приложени в комплекта две батерии. В зависимост от това, колко работа имаше, ключовете с напълно заредена батерия бяха в състояние да работят от 3 до 5 работни дни. Замяна на батерията и свързване на разредената със зарядното устройство продължава от няколко до няколко десетки секунди. Батериите са пригодни за всички ключове, следователно, механиците с удоволствие са провеждали експерименти.  Според тях след свързване на батерията 8 Ah на най-големия ключ E-Lion 3/4” с ключ E-Lion 1/2”, по-малкото устройство придобива по-голяма мощност. За механиците също така беше от значение възможност за присъединяване на батериите с други акумулаторни устройства, работещи в сервиза.  Те са пригодни за устройства от известната марка с буква „M”, но могат да се използват и в устройства от други марки след покупка на допълнителен адаптер за няколко десетки злоти. Забелязахме, че адаптерът беше закупен от сервиза вече след няколко дни.

Време на работа с батерията зависи в голяма степен от начин на експлоатация на ключовете. При голямо натоварване акумулаторът се разрежда по-бързо, обаче по време на теста не се е случвало на механиците да разредят повече от една батерия дневно. Производителят осигурява, че батериите издържат най-малко 1000 цикъла на зареждане.

A за какво точно могат да бъдат пригодни в автомобилен сервиз ключовете от серия E-Lion? По-долу ще обсъдим всеки от тях поотделно.

Малък ударен ключ E-Lion 1/2” 620 Nm – рецензия

Този малък ключ служеше преди всичко за прости, не взискателни работи. Механикът твърди, че ключът се оправдава най-добре при технически работи и винтове с по-малък размер, където има малко място за употреба на по-големи инструменти. За по-големи съединения със следи от корозия са предназначени ключовете с по-голяма мощност и действително, за по-големите диаметри обикновено употребяваха вече средния ключ от комплекта. Какво тогава се отвиваше или затягаше с този ключ? Винтове на масления картер, на капака на клапаните, капаците на двигателя – всякакъв тип малки винтове, които в началната фаза на отвиването изискват доста голям скъсващ момент. С други думи, там, където стандартният винтозавинтвач се предава, няма нужда от ръчно отпускане на винтовете, но може да се използва именно ключ E-Lion 1/2” 620 Nm. При това неговото преимущество е ниско тегло, малко повече от 2 кг заедно с батерията.

Пример от не очевидна употреба на малкия ключ е затягане на болтовете, закрепващи защита на колелата или капаци под автомобила.  Тук той се оправдава по-добре от обикновения винтозавинтвач, защото е с удар. Благодарение на това той е в състояние в последната фаза да затегне болтовете по-яко и по-стабилно, дори в доста вече износени гнезда. Обаче ключът не е винтозавинтвач и няма заводски отвор за бит, но сервизът разполагаше със съответна накладка.

Всеки от ключовете има осветлен превключвател на скорост на въртене и на посока, както и LED диод, осветляващ работното място. Функция „STOP”, която предотвратява повреда на резби, също е един елемент от обзавеждане на ключовете. Когато винтът се разхлабва, ключът спира. Функцията се активира/деактивира с копче.

Ключ E-Lion 1/2” 1700 Nm – най-универсалният

Най-често използван от механиците ключ по време на нашия тест. Сервизът се занимава в голяма степен с ремонти на спирачки и окачване, а в сезона и със замяна на гуми. Следователно, почти във всеки влизащ в сервиза автомобил трябва да се свалят най-малко две колела, а за такава употреба ключът е идеално пригоден. Освен това се използваше за демонтаж и повторен монтаж на елементите на окачване, където механиците са оценили удобността му (няма необходимост от боравене с тръбопровод под налягане на тесни места). Висок скъсващ момент и компактен строеж са убедили механиците в често ползване на ключа, макар че те са признали, че теглото (3,45 кг заедно с батерията) не е незначително нещо при по-продължителна работа с автомобил, поставен върху крик (необходимост от работа с вдигнати ръце).

Декларираният от производителя висок скъсващ и работен момент (три режима на работа по избор) е оценен от механиците като реален, а със сигурност напълно достатъчен в условията на автомобилен сервиз. Ключът не се предава при прекалено затегнати колела на голям автобус, също така отвива напр. винта на коляновия вал в двигател 1.2 PureTech. Според документация на производителя на автомобила винтът е затегнат с момент 211 Nm, обаче на практика отпускане на този винт обикновено изисква прилагане на значително по-голяма сила.

Недостатъци? На механиците няколко пъти се е случило, че при интензивна работа с ключа батерията се е отключила от закрепването. Не е изпаднала напълно от гнездото си, а се е разединила, поради което ключът е спрял работата. Трябваше повторно тя да се пъхне на мястото й и да се блокира.

Акумулаторен ключ за тежка работа – E-Lion 3/4” 2400 Nm

Най-големият от ключовете, предлагани от марка Magneti Marelli е устройство за най-тежки задания. Той ще се оправдае преди всичко в сервизи, ремонтиращи товарни автомобили, селскостопански или строителни машини. Сервизът, в който беше проведен тестът, относително рядко има работа на място с автомобили, по-големи от полутоварните, но ключът беше пригоден няколко пъти извън сервиза, тъй като механиците обслужват също така автомобилния парк на местното транспортно предприятие. Висок скъсващ и въртящ момент на ключа E-Lion 3/4” позволява бързо разхлабване и отвиване на колелата на товарен автомобил. Според механиците той ще се оправдае много добре като оборудване за мобилен сервиз, предоставящ услуги по ремонт на тежки превозни средства.

Този ключ разполага с по-голяма батерия от останалите (8 Ah), разбира се, в комплекта се намират две бройки. Благодарение на това, въпреки на по-висока потребност в енергия, времето му на работа може да се сравни с по-малките устройства от линия E-Lion. За употреба на ключа трябва обикновено да се използват и двете ръце, тъй като той тежи повече от 4 кг. Устройството, също като ключът E-Lion 1/2”, може да работи в три режима на обороти, избирани с помощта на копче.

Колко струват ключовете Magneti Marelli E-Lion?

Няма защо да се скрива, че пазарният успех на нови инструменти, въвеждани на пазара, дори в рамките на известна и любима марка, в голяма степен зависи от цената им. Следователно, с каква цена могат да се купят ключовете Magneti Marelli и как изглежда това в сравнение с конкурентни устройства? Получихме от производителя предварителни, предлагани цени на дребно.

Стойността на най-малкия ключ E-Lion 1/2″, който ще бъде пригоден за прости сервизни работи, е 209 €(с куфар и две батерии 4 Ah в комплект). По-големият ключ E-Lion 1700 Nm струва 349 €, също в комплект с батерии и куфар. За най-големия ключ 3/4″ трябва вече да заплатим 499 €, обаче в този случай разполагаме с две по-големи батерии 8 Ah.

При много акумулаторни ударни ключа на полския пазар значителна част от окончателната цена съставя стойност на батерията. Често тези устройства се предлагат без батерия, която трябва да се закупи отделно. Предвид това, че в линията E-Lion имаме в комплект две батерии, ценоразписът се струва привлекателен в сравнение с най-известните конкурентни марки. Според нас, по качеството и трайността ключовете E-Lion ще си намерят мястото в средния сегмент на пазара – малко по-ниско от скъпи ключове на топ марки от отрасъла на инструменти, доста по-високо от срещаните в супермаркети продукти от Далечния изток.

Голямото преимущество на офертата от Мarelli е също така възможност за отделно закупуване на акумулатори (както вече споменахме, те могат да се употребяват и за други устройства, захранвани с батерии, в сервиз и не само). Цените са привлекателни – за по-малката батерия 4 Ah ще заплатим от 49 €, a за по-голямата 8 Ah малко повече от 89 €.

Ударните акумулаторни ключове ще се оправдаят ли в автосервиз?

Отговорът на въпрос, който беше основание за проведения от нас тест, е очевиден. Механиците в сервиза, където ключовете бяха тествани, по-рано не смятаха акумулаторни устройства за особено нужни или необходими. След само няколко седмици тест вече им се случва да забравят да включат компресор, когато започват работата. Това е вероятно достатъчна препоръка за този вид инструменти.

В много ситуации те ускоряват работа, улесняват достъп и просто са удобни. Възможно не всяка работа с използване на тях е комфортна (поради теглото на устройствата), но сигурно е възможна за изпълнение. Следователно, ако мислите за покупка на акумулаторни ключове за вашия сервиз, препоръчваме това решение. Струва си да го опитате!

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!