Колко често да сменяме горивния филтър – препоръки от специалисти

19 март 2024, 7:39

Периодичната смяна на филтрите в автомобила е необходима за поддържането на ефективността на возилото. Горивният филтър помага да се запази чистотата на горивото, доставяно до двигателя. Както всички други филтри, с времето той се износва и по този начин не изпълнява правилно функцията си. Колко често трябва да се сменя горивният филтър, за да се поддържа пълната ефективност на горивната система и защо това е важна сервизна дейност?

Защо смяната на горивния филтър е толкова важна? Горивото е изложено на риск от замърсяване, което може да възникне по време на производството и дистрибуцията. Частици като пясъчинки, но също така и вода, могат да попаднат в горивото и да бъдат доставени до двигателя заедно с него. Горивният филтър отговаря за отделянето им по време на транспортирането от резервоара до горивната камера. Поради това шофьорите могат да се чудят на колко често трябва да се извършва смяната на горивния филтър, за да се поддържа пълната ефективност на горивната система и да не се излага двигателят на контакт с нежелани елементи.

Не съществува универсален отговор на въпроса колко често да се сменя горивният филтър. Това зависи от различни фактори като скоростта на износване на филтъра в автомобили с бензинови и дизелови двигатели, както и от качеството на горивото на отделните бензиностанции. Въпреки това съществуват насоки, които могат да помогнат за определяне на оптималния момент за извършване на смяна.

Смяна на горивния филтър – колко често трябва да се извършва?

В зависимост от типа на моторната единица, монтирана в автомобила, се препоръчват различни интервали за смяна – от 15 до дори 60 хиляди километра, понякога дори повече. За двигателите с индиректно впръскване на бензин смяната е сравнително рядка – обикновено трябва да се извършва на всеки около 30-50 хиляди километра. За двигателите с директно впръскване това обикновено е разстояние в диапазона от 20-30 хиляди километра.

На колко често да сменяме горивния филтър придизел? Дизеловите двигатели изискват смяна по-често – на всеки 15-20 хиляди километра поради използването на дизелово гориво. Специалистите препоръчват като добра практика смяната на горивния филтър при дизеловите автомобили на всеки 10 хиляди километра. Някои съветват също така да се намали интервалът за смяна при бензиновите автомобили с директно впръскване до 10-15 хиляди километра.

Запушен горивен филтър – симптоми

Въпреки че редовната смяна на горивния филтър съгласно препоръките на експертите трябва да осигури ефективна работа на горивната система, не бива да се пренебрегват типичните симптоми на запушване на горивния филтър. След като ги забележите, най-добре е да се извърши смяна веднага, което ще помогне да се избегнат по-големи разходи за сервиз и ремонт на автомобила.

Симптоми за запушен горивен филтър могат да включват:

  • затруднено пускане на двигателя,
  • двигателят работи неравномерно и понякога се гаси при празен ход,
  • тръсъци, усещани по време на ускорение,
  • увеличение на разхода на гориво,
  • усещане на мирис на масло,
  • дим, излизащ от ауспуха.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!