В по-какъв начин се повреждат стартовите устройства?

20 март 2024, 8:03

Неправилната употреба на статерите може да доведе до сериозна авария. По какъв начин това устройство се поврежда в резултат на грешна употреба?

Кратко напомняне. Двигателите с вътрешно горене не могат да произвеждат въртелив момент, докато са неподвижни. Ето защо за пускането на двигателя е необходим стартер (стартиращо устройство). Стартерите могат да се различават по размер, конструкция и мощност (в зависимост от приложението). Те имат общ принцип на работа: след натискане на бутона Старт или завъртане ключа в ключалката, през електромагнитния спойник на стартера протича електрически ток. Чрез включваща лоста, този спойник притиска зъбното колело на стартера към зъбния венец на маховика на двигателя. Едновременно с това, контактният мост затваря електрическата верига на стартерния мотор – стартерът се върти и стартира двигателя. Когато двигателят работи, стартерът вече не е необходим. Електрическата верига се прекъсва и електромагнитният спойник изважда зъбното колело от зъбния венец обратно в начална позиция.

Аварии, причинени от термично натоварване

Стартирането се свързва с огромно натоварване на двигателя в много кратко време. Тъй като средно цикълът на стартиране обикновено продължава само няколко секунди, това все още не представлява проблем. Но ако стартерът се активира за по-дълго време, на кратки интервали, без достатъчни почивки, намотките на електромагнитния спойник ще започнат да работят като нагревателна спирала. Поради повтарящия се висок енергопотребление, електромагнитният спойник може да се нагрее до степен, че да се случи прегаряне на намотките. Такъв вид прекомерни натоварвания са видими на специална индикаторна хартия, която при производството се поставя около електромагнитния спойник. Тази хартия необратимо променя своя цвят след надвишаване на критичната температура. Следователно, силните промени в цвета на индикаторната хартия са ясно доказателство за термични натоварвания на стартера.

Важно!

Стартерът никога не трябва да работи непрекъснато повече от 30 секунди. След това трябва да почакате поне 2 минути, за да изстине. Стартирането може да се инициира не повече от три пъти подред, след което е необходима по-дълга почивка. Категорично се препоръчва избягването на използването на стартера за други цели, например за отвеждане на въздуха от инжекционната система след смяна на горивния филтър.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!