Opel Ampera – изтощена 12V батерия – причина

21 март 2024, 8:41

Opel Ampera е автомобил, който използва доста специфична хибридна задвижваща система. Двигателя с вътрешно горене в него играе ролята на генератор на ток, съхраняван се в батерията и захранване на електрическия двигател, отговорен за движението. Потребителите на този автомобил често съобщават за проблем, като изтощаването на стандартната киселинно-оловна 12V батерия. Понякога симптом на проблема е и самопроизволно, спорадично активиране на авто-алармата.

Изтощаването на батерията в Opel Ampera

Описаният проблем може да бъде свързан с повреда на системата за безключов достъп и централно заключване. Увредени от водата и корозията сензорите на дръжките предават фалшива заявка за отключване, която се пренася като сигнал до устройството за контрол на каросерията. Едновременно с това се включва осветлението на интериора и “събужда се” бордовата електроника, което може да доведе до изтощаване на 12V батерията. Ако диагностиката не открие дефекти в системата за зареждане или в самата 12V батерия, трябва да се провери централното заключване. С помощта на диагностично устройство трябва да се прочетат параметрите в устройството за контрол на каросерията, след което последователно да се заливат дръжките с вода. Ако това промени параметрите на дръжката или дори активира осветлението на интериора, причината е открита. В такъв случай трябва да се замени съответната дръжка с интегрирания сензор. Този дефект може да възникне също и в други модели със същия тип централно заключване. Винаги трябва да се спазват инструкциите за ремонт на производителя на автомобила!

ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛИ

Работата с високоволтови инсталации или в непосредствена им близост може да се извършва само от лица с обучение по електротехника и съответните квалификации. Неправилните действия могат да доведат до опасности за живота. Трябва да се спазват съответните местни закони и регулации за работа с високоволтови инсталации.

Съвет за безопасност

Информацията и практическите съвети са предоставени от фирмата HELLA с цел да осигурят професионална подкрепа за автомобилните сервизи. Информацията трябва да се използва само от квалифициран персонал.

източник: HELLA TECH WORLD, снимка Stellantis.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!