Какво е датчик за NOx? Всичко, което трябва да знаете

4 април 2024, 8:00

Какво представляват датчиците за азотни оксиди (NOx)?

Датчик за азотни оксиди се използва за следене на нивата на азотните оксиди, които едно превозно средство отделя, за да се гарантира, че е в съответствие с регламентите за емисиите.

Азотните оксиди (познати още като NOx) са замърсители, които оказват въздействие върху околната среда и здравето. NOx се отнася за азотен оксид (NO), който се преобразува в азотен диоксид (NO2), когато се съедини с кислород при високи температури. Този червеникаво-кафяв газ прави летния смог да изглежда кафяв и мъглив в зоните с голям трафик.

Газовете са отровни и силно реактивни. Те могат да предизвикат респираторни инфекции и астма, особено при деца, както и да доведат до отрицателни последици за местните екосистеми и видимостта на пътя.

Контролирането на нивата на отделените в атмосферата NOx е изключително важно, поради това датчикът за NOx е съществен компонент на превозното средство.

Какво прави датчикът за NOx?

Датчикът за NOx не само следи за нивата на азотните оксиди, които се отделят във въздуха, но също така играе съществена роля в контролирането му чрез системата за селективна каталитична редукция (СКР) в дизеловите двигатели.

Датчикът за NOx е ключова част от тази ситема, която също така включва катализатор за СКР, филтър за дизелови механични частици (ФДМЧ), турбокомпресор и др. Ако датчикът за NOx засече твърде много отделени NOx газове, той изпраща тази информация към системата СКР, която регулира мощността до ниво, което е в съответствие с регламентите за емисиите.

Как работи датчикът за NOx?

Датчикът е създаден от клетка на Нернст, през която тече ток.  По този начин съотношението въздух/гориво се променя на λ=1. Втората клетка, обикновено направена от керамика със слой от родий, разгражда азотните оксиди на азот и кислород. Регулаторът на NOx — обикновено разположен в близост до датчика за NOx — изчислява нивото на азотните оксиди, присъстващи в отработените газове, и изпраща тези данни към SCR регулатора. SRC регулаторът регулира количеството отработена течност от дизелови двигатели, инжектирана в SCR катализатора, който на свой ред преобразува излишните азотни оксиди във вода и азот.

Къде е разположен датчикът за NOx?

Датчикът за NOx обикновено е разположен зад SCR катализатора. Това дава достъп на SCRкатализатора да следи дали нивата на NOx са спаднали до точните количества. При някои превозни средства има датчици преди и след SCR, въпреки че по-често се използва само един датчик.

Необходимо ли е да имате датчик за NOx?

Да, датчиците за NOx са необходимост, особено за съвременните дизелови превозни средства.

Тъй като азотните оксиди имат вредни последици върху човешкото здраве и косвено повреждат околната среда, контролът на емисиите е строго регламентиран.

Датчиците за NOx се монтират в превозните средства в началото на 2000 година. За да бъде в съответствие със стандартите на Euro 6, едно съвременно дизелово превозно средство не трябва да отделя повече от 80 mg/km газове NOx, което е невъзможно без датчик за NOx, който точно да покаже нивата.

Само в дизеловите двигатели ли има датчици за NOx?

Датчици за NOx се монтират в повечето съвременни превозни средства — бензинови и дизелови.

Въпреки че бензоновите двигатели произвеждат значително по-малко NOx, отколкото дизеловите двигатели, нивата на емисиите все още са строго регламентирани. За да преминат тестовете за съответствие със стандартите на Euro 6, съвременните превозни средства трябва да имат поне един датчик за NOx, който да контролира мощността на превозното средство.

Често срещани неизправности на датчика за NOx

Прецизните компоненти, като например датчиците за NOx, имат ограничен срок на експлоатация, така че доста често се налага те да бъдат заменени в определен момент от притежаването на автомобила.

Една от честите причини за повреда в датчика за NOx е натрупването на сажди от процеса на горене. Саждите са не само абразивни, което означава, че с течение на времето могат да повредят датчика, но също така могат да го покрият и да му попречат да измерва точно газта.

Можете ли да тествате датчика за NOx?

Ако превозното средство проявява симптоми на неизправност на датчика за NOx като:

  • Светване на предупредителната лампа на двигателя
  • Увеличен разход на гориво
  • Намалена мощност
  • Преминаване в режим на неизправност
  • Намалено ускорение
  • Намалена производителност

…един инструмент за диагностика като Delphi’s BlueTech VCI може да сканира модула за електронно управление на превозното средство за кодове за грешки. Всъщност, тези кодове може да не дават пълна информация, тъй като е възможно да се дължат на редица проблеми. Ако има съмнение за грешка на датчика за NOx, може да се изпълни още един тест на самите датчици с помощта на мултиметър, за да се провери дали са в изправност.

Как да почиствате датчика за NOx?

Почистването на датчика за NOx не е препоръчително. Датчиците за NOx всъщност се самопочистват, затова ако датчикът дава сигнали, че не работи правилно, трябва да бъде заменен, а не да се почиства ръчно, за да се реши проблемът.

Можете ли да поправите регулатора на датчика за NOx?

Замяната на датчика за NOx може да бъде скъпа, затова поправката е доста примамлива опция. Възможно е обаче за такъв прецизен компонент, поправката да бъде краткосрочно решение преди отново да се повреди, което означава, че трябва да го поправяте два пъти.

Можете ли да замените датчика за NOx?

Абсолютно, а удобното ръководство на Delphi може да ви даде информация как да замените датчика за NOx стъпка по стъпка. По финансови причини може да бъде изкушаващо да се замени повреден датчик на NOx с ремонтиран. Ние препоръчваме да се използват само  чисто нови, качествени компоненти, за да се постигне възможно най-дълъг срок на експлоатация и точно изпълнение.

Посетете техния YouTube канал @DelphiTechnologies, за да откриете ръководства за датчици за NOx, но и много повече.

[EN] Masters of Motion | Your trusted partner – YouTube

Изберете Delphi за качествени части и експертна помощ като ваш надежден партньор на пазара за следпродажбени услуги.

https://www.delphiautoparts.com/en-gb/products-and-technologies/vehicle-electronics-engine-management/sensors/nox-sensors 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!