Да се регулира ли геометрията след смяна на амортисьорите?

23 март 2024, 9:31

Измерването на геометрията на окачването обикновено се извършва, когато са направени сериозни ремонти на окачването или шасито – например след ремонт след катастрофа. Но дали това е достатъчно?

Кога да се проверява геометрията?

Няма жестоки правила, които да укажат колко често трябва да се проверява геометрията на окачването. Приблизителна проверка се извършва при годишния технически преглед на автомобила в станция за технически преглед на превозни средства. При новите автомобили – първата и на това много повърхностна проверка на геометрията се извършва на диагностичната писта три години след като колата е излязла от салона.

Доставчиците на оборудване за измерване на геометрия подчертават, че тя трябва да се контролира поне веднъж годишно. Шасито и окачването на колата са подложени на непрекъснати натоварвания, а еластичните елементи, като метално-гумените бушинги, подлежат на деформации. Болтовете и шарнирите се изнашат, а самите гумените елементи с течение на времето променят свойствата си. Това всичко кара геометрията на окачването не да е стационарна, а да се променя с времето, докато започне да излиза от приемливи толеранси.

Същото важи и за ремонтите на окачването или замяната на неговите елементи. Добър пример за това е колоната McPherson. В много автомобили с помощта на болтовете, които я прикрепят към поворота, може да се регулира ъгълът на наклон на колелото, докато горното му прикрепяне – така нареченият лагер на колоната е отговорен за определяне ъгъла на ос на поворота и ъгъла на наклон на колелото. При смяна на колоната McPherson е необходимо да се отвинтят болтовете и да се монтират отново новите елементи. Практически е невъзможно да се сглоби окачването с нови елементи така, че неговата геометрия да се върне към фабричните настройки.

Защо конвергенцията на колелата е толкова важна?

Основният параметър, който се контролира при измерването на геометрията на окачването, е конвергенцията на колелата. От нея зависи дали автомобилът се движи по права линия, както и дали по време на завиване колелата се движат по дъга без да плъзгат. В случай, че конвергенцията се отклонява от препоръките на производителя, при движение направо ще възникнат увеличени съпротивления на движение, които водят до износване на ръбовете на гумите. От друга страна, при завиване едното от кормилните колела ще плъзга постоянно, тъй като няма да се върти по дъгата, която се диктува от принципа на Ackerman. Този принцип казва, че центровете на окръжностите, по които се движат вътрешното и външното колело на кормилната ос, трябва да се намират в една и съща точка.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!