Изненадващи факти за пазара на употребявани автомобили от миналата година

25 март 2024, 15:07

CarVertical събра най-интересните статистически данни, генерирани въз основа на отчетите, изтеглени от клиенти през 2023 година. Те показват определени рискове, с които все още трябва да се съобразяват купувачите, както и любопитни факти, свързани с пазара на употребявани автомобили.

Повече щети, но по-ниска стойност

През 2023 г. в сайта на carVertical са регистрирани 1,78 милиона повреди, тоест повече от 2022 година (когато щетите бяха 1,4 милиона). Най-високото обезщетение, изплатено при ликвидация на щета в Lamborghini Huracan, е било 250 000 Евро. Общата стойност на регистрираните повреди на автомобили в докладите а carVertical е надвишила 4,4 млрд. Евро. През 2022 година тази стойност е била 5,1 млрд. Евро.

Автомобилите BMW най-често катастрофират

Автомобилите на BMW са с най-много щети. Индикаторът тук е 48,4% от всички автомобили с записи за повреди. За сравнение, сходни показатели за Audi са 43,9%, за Skoda – 43,7%, за Dacia – 43,5% и за Lexus – 42,4%. Както се вижда, разликите не са много големи. Средно, 39,3% от всички проверени употребявани автомобили на платформата са били повредени. Това означава, че рискът от покупка на автомобил със съмнителна история все още е много висок.

Немските автомобили най-много привличат крадците

През миналата година докладите на carVertical разкриха много откраднати превозни средства. Реалният брой кражби в Европа обаче може да бъде значително по-голям, тъй като откраднатите автомобили рядко влизат на пазара на употребявани автомобили. В повечето случаи те се демонтират и продават на части. Крадците най-много са привлечени от автомобили BMW. Цели 17,7% от всички случаи, разкрити от carVertical, са били свързани с модели на този производител. Следвани от Mercedes (15,3%) и Audi (12%). Като цяло, най-голям риск от кражба имат автомобилите от премиум класа. За сравнение – при Ford тоз процент е 6,1%, а при Volkswagen – 5,4% (макар и тези марки също да са сред първите пет). Повечето откраднати автомобили са произведени в периода 2016-2019 година – именно за такива 5-7-годишни автомобили търсенето е най-голямо. Най-много крадени автомобили са от 2016 година – 12,4%.

На всеки тринайсети автомобил е бил върнат километражът

От всички автомобили, проверени от carVertical през 2023 г., 7,5% са имали обратно завъртян километраж. Това означава, че в 1 на всеки 13 сделки се е опитвало да се измами купувачът, който е могъл да плати повече за автомобила. Общо на платформата са регистрирани 7,7 милиарда върнати километри, което представлява малък ръст в сравнение с 7,4 милиарда в предходната година.

Миналата година рекордьор по връщане на километража стана Volvo V70. carVertical разкри, че неговият километраж е бил намален с изумителните 450 000 километра. Може само да си представим кой е бил истинският километраж на този автомобил преди манипулацията на километража.

Класацията на марките, при които най-често се връща километража, се открива от Opel. Цели 14,3% от всички автомобили на този производител са имали фалшив километраж. Следvaт Jeep (12,8%), Land Rover (11,4%), Lexus (10,8%) и Porsche (10,5%).

Връщането на километража е по-разпространено сред по-старите автомобили. 13,8% от всички автомобили, произведени през 1995 година, са имали скрутен километраж, което (статистически) ги прави най-рисковата година при покупка на автомобил. Измамите, свързани с километража, са също така често срещани при автомобили, произведени между 2012 и 2016 година, където индикаторите за „корекция“ са около 11%.

Volkswagen Golf беше най-често проверяваният автомобил през 2023 г.

Най-често търсеният модел на платформата carVertical през 2023 година беше Volkswagen Golf (4,91% от всички изтеглени отчети). На второ място е BMW серия 3 (4,89%), а на трето – Volkswagen Passat (3,8%). Следващите места заемат BMW серия 5 (3,7%) и Audi A4 (3,5%).

Какви цветове предпочитаме?

Най-популярните цветове през 2023 година са били черен (29,6%), сив (26,6%) и бял (18,8%). Делът на екстравагантните цветове, като зелено, лилаво или жълто рядко надвишава 1%.

Методология: В проучването са анализирани данни от 26 различни държави: Великобритания, САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Белгия, Унгария, Румъния, Литва, Латвия, Естония, Словакия, Словения, Хърватия, Украйна, Чехия, Полша, България, Сърбия, Швеция, Швейцария, Дания, Финландия, Австралия и Мексико. Всички данни се базират на анализа на содержанието на платформата carVertical.”

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!