Неизправност на сензора за температура на изгорелите газове във Volkswagen Crafter

14 април 2024, 12:11

Сензорът за температурата на изгорелите газове се намира в изпускателната система пред филтъра за твърди частици. Въз основа на комбинация от сигналите, изпращани от дебитомера на въздуха и сензорите за температура и налягане на изгорелите газове, контролерът на двигателя ECU може да изчисли количеството сажди, събрани във филтъра за твърди частици.

Измерванията, извършвани от сензора за температура на изгорелите газове, се използват също за защита на филтъра за твърди частици от въздействието на прекомерните температури на изгорелите газове.

Причина за неизправността

Сензорът на температурата на изгорелите газове работи в много тежки условия. Непрестанно е подложен на въздействието на много високи температури, вода, пътни остатъци и прекомерни вибрации, които са най-вредният фактор. Ако сензорът или неговото окабеляване се повредят, към контролера на двигателя се подава неточен сигнал.

Неправилната работа на сензора за температура на изгорелите газове може да доведе до това, че контролерът на двигателя – като защита от потенциални допълнителни щети – ще стартира регенерирането на филтъра за твърди частици – въз основа на изминатото разстояние или времето на работа на двигателя.

Въпреки това, този метод не се оказва успешен в дългосрочен план и след предварително определен брой цикли, на таблото за управление се включва индикаторът за филтъра за твърди частици, а след това и индикаторът за свещите на свещите. Това е ясен сигнал за водача за необходимостта от ремонт на превозното срдство.

За повече техническа информация може да посетите страницата: partsfinder.bilsteingroup.com

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!