Нови гуми за електромобили от италианския производител влизат на пазара

15 април 2024, 12:38

Pirelli P Zero R и P Zero Trofeo RS са избрани от Porsche за обновения модел Taycan и ще бъдат единствените налични гуми във версията Taycan Turbo GT, най-спортната версия в серията.

Първата е предназначена за ежедневно шофиране със суперавтомобили, докато втората е semi-slick гума тип street-legal. И двете гуми бяха пуснати на пазара в началото на тази година. В сътрудничество с немския автомобилен производител те бяха специално приспособени за повишаване на спортния характер на автомобила. И двата модела имат маркировка Elect на страничната стена, показваща пакет от технологични решения, адаптирани към характеристиките на електрическите превозни средства – те дебютираха през 2019 година в първото поколение Porsche Taycan. В момента офертата на Porsche включва над 30 хомологирани от Pirelli гуми с технология Elect, проектирани така, че да съпътстват прехода на Porsche към електрически технологии в различни модели като Macan.

ШОФИРАНЕ С ГУМИ P ZERO R

Дизайнерските гуми P Zero R, хомологирани за този модел, са предназначени за ежедневно шофиране, но са подходящи и за по-спортни приключения. Тази цел беше постигната благодарение на опита на Pirelli като доставчик на гуми за спортни автомобилни модели, както и на разработването на пакета технологии Elect, който помага да се подчертаят подобрените аспекти на автомобила – като комфорт и мощ на батерията – в сравнение с предишния модел. Двойната каркаса прави конструкцията на гумата издръжлива и способна да издържа тежестта, особено върху задната част, поради аеродинамичното натоварване и разположението на акумулаторите. Благодарение на това автомобилът остава стабилен дори при високи скорости.

За да се справи със забележителните ускорения, типични за електрическите двигатели, освен подсилена конструкция, подобрение представлява също така многокомпонентният протектор, чието създаване стана възможно благодарение на запатентованата от Pirelli технология Resin Blend. Материалите в сместа си сътрудничат, осигурявайки сцепление в широк спектър от температури и пътни възли, позволявайки висока производителност дори при мокри условия. Протекторът е проектиран така, че да минимализира шума.

P ZERO TROFEO RS, ВАРИАНТ ЗА ПИСТА

Подходящ за пистово каране, P Zero Trofeo RS е спортният вариант, създаден от Pirelli за новия Taycan. Всъщност това е semi-slick гума от високопроизводителните типове в дорожната гама на Pirelli, създадена от специално проектираните смеси, взети от форумула на състезателни гуми. Прецизното проектиране на P Zero Trofeo RS за новия Porsche Taycan позволява на автомобила да постига добри резултати при сухи пистови условия, осигурявайки сцепление в завоите и съответствие, което позволява повтаряеми резултати. Както Pirelli, така и Porsche вложиха много усилия в общата разработка на гумите. Тестовете с инженерите по динамика на шофиране от Porsche и тестовия шофьор Ларс Керн бяха ключови за постигането на подобрени характеристики на шофирането и най-високи производителностите, специално адаптирани за целите на Taycan Turbo GT на пистата Nürburgring, където спортният електромобил се движи със скорост над 300 километра в час.

Прилагат се редица конструктивни решения, оптимизиращи контактната повърхност на гумата дори при големи скорости:

  • специално подбраната смес осигурява сцепление и стабилност,
  • външният борд на протектора има малък брой канавки, осигуряващи подкрепа при големи странични ускорения,
  • неговият модел е проектиран така, че да осигурява бързо и равномерно нагряване на цялата контактна повърхност.

Дори по време на най-изискваните сесии на пистата, тази гума не изисква използването на греящи калъфи. За да бъде процесът на разработка на модела по-бърз, системата за виртуално развитие на геометрията на Pirelli цифрово сравнява множество възможни профили и модели на протектора, за да определи подробно свойствата и поведението на гумата.

И P Zero R, и P Zero Trofeo RS, разработени за този модел, са налични в размери 265/35ZR21 и 305/30ZR21. За да допълни своята гама от опции за Porsche Taycan, през годините Pirelli разработиха модели P Zero, P7 All Season, P7 Blue и P Zero Winter в размери от 19 до 21 инча.

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!