Пневматично окачване в електромобила. Какво е различното спрямо стандартното?

16 април 2024, 17:07

Пневматичното окачване се използва както в електрически, така и в традиционни дизелови автомобили. Какви разлики съществуват между системите на окачване в тези превозни средства?

Прилики и разлики

Въпреки че принципно електромобилите са по-тежки от техните дизелови аналози и центърът им на масата е разположен по-ниско, окачването не е значително различно. В действителност традиционната система пружина-амортисьор или пневматичен балон в опционална комбинация с активен амортисьор са много подобни на тези, използвани в дизелови превозни средства.

Факт обаче е, че системите на окачване се адаптират към конкретните платформи, на които са изградени електромобилите, така че техните характеристики и настройки са различни. Различни са и кривите на гасене, както е в случая с дизеловите автомобли. От гледна точка на ремонта на окачването не е необходимо използването на различни инструменти или преминаването на специализирани обучения.

Предимствата на използването на въздушно окачване в електромобилите

Една от споменатите характерни черти на електромобилите е увеличената маса и различното й разпределение поради наличието на батерийни пакети, електрически двигатели и оборудване. Една от основните цели на използването на пневматично окачване в дизеловите превозни средства беше възможността за компенсиране на разликите в разпределението на масата и оптимизиране на управлението при различни пътни условия. Точно тази способност на пневматичното окачване да автоматично нивелира е причината, поради която производителите включват този тип окачване при проектирането на електромобилите. Пневматичното окачване осигурява оптимално управление с подходящ комфорт при пътуване.

Голямо предизвикателство за производителите на електромобили е обхватът, който зависи от капацитета на батерията. Разбира се, има цял ред фактори, които влияят на обхвата, включително пътните условия, температурата на околната среда, стила на шофиране, използването на електрически и електронни системи като отопление и климатик, общата маса на возилото с пасажери и/или товар, както и съпротивлението при движение. Един от начините за намаляване на коефициента на въздушното съпротивление и максимизиране на времето на шофиране е използването на пневматично окачване, което може да регулира свободното пространство между превозното средство и пътната настилка и да намалява съпротивленията. Това е особено важно при автомагистрални скорости. С увеличаването на броя на електрическите возила вероятно ще наблюдаваме увеличаваща се употреба на пневматично окачване.

За инженерите от Arnott участието в проектирането на системи за окачване за електромобили е естествена еволюция на работата, която е била част от тяхната дейност от десетилетия. Благодарение на собствената изследователска лаборатория, експериментален писта и парк от тестови превозни средства, нашите служители могат да превърнат всеки проект или концепция в реален продукт и решение. Всеки прототип след това се тества от друг екип, който извършва независими изпитания и тестове. Този процес продължава до постигане на удовлетворителни резултати. В момента Arnott използва своя многогодишен опит в проектирането и производството на висококачествени компоненти за окачване за следпродажбено обслужване, за производството на висококачествени, надеждни и дълготрайни системи за окаване за електромобили.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!