Уплътнителни маси от Elring – Das Original

18 април 2024, 7:00

Всичко, от което автосервизите действително се нуждаят в областта на двигателите

Elring предлага уплътнителни маси още от 30-те години на миналия век. Тогава беше необходима течна уплътнителна маса за допълнителна изолация на наличните по това време уплътняващи материали. Продуктът на Elring носеше известното и днес име Curil.

При това навремето ставаше въпрос за втвърдяваща се уплътнителна маса, устойчива на бензин и дизел. Междувременно популярната още тогава уплътнителна маса вече има наследник и портфолиото от уплътнителни маси на Elring е разширено с множество продукти.

CurilTM T2 – наистина универсална уплътнителна маса

За разлика от своя предшественик, несъдържащата разтворител CurilTM T2, налична на пазара едва от пролетта на 2021 г., не изисква време за изпарение на разтворителя, т.е. не е необходимо време за изчакване при монтажа и работата се извършва по-бързо. Поради липсата на разтворител съответно не се състои и изпаряване, следователно материалът не се свива. Така в уплътняващата междина повече не е възможно напукване и по този начин може да се изолира уплътняваща междина до 0,2 mm. Уплътнителната маса CurilTM T2 остава трайно пластична, т.е. тя не се втвърдява и следователно се отличава с повишена устойчивост при приложения, подложени на вибрации. Това свойство гарантира също лесен демонтаж.

CurilTM T2 е изключително подходяща за комбинациите от материали метал-метал/метал-пластмаса/пластмаса-пластмаса. Безупречно функционира и употребата в комбинация с уплътнения от мек материал, напр. уплътнения на маслени вани или водни помпи. Температурният диапазон за употребата е забележителен: от -55 °C до +270 °C.

Освен това новата CurilTM T2 е устойчива на минерални масла (също с добавки), синтетични масла, греси, охлаждащи течности, студена и гореща вода, солена вода, почистващи препарати, слаби киселини и основи, бензиново и дизелово гориво!

Срокът на съхранение възлиза на забележителни 36 месеца и маркировката като опасна стока отпада напълно при този продукт.

DirkoTM HT – силиконовата уплътнителна маса

Силиконовите уплътнителни маси се намират на многобройни места по двигателя: капак на клапана, картер на кормилния механизъм, маслена вана, но също и на множество места по скоростната кутия.

Силиконът DirkoTM HT на Elring се втвърдява благодарение на два съгласувани компонента – влажност на въздуха и кислород. При стандартни условия от 23 градуса по Целзий и 50 % влажност на въздуха скоростта на реакцията е 2 mm за 5 часа. Но на практика DirkoTM HT може да се използва също след няколко минути в т.нар. мокро строителство. Освен това трябва да се обърне внимание, че DirkoTM HT е подходяща за средно големи уплътняващи междини до около 2 mm и може да се използва също върху лакирани повърхности. Допълнителна характеристика на продукта е невероятната термоустойчивост на 315 °C, на които е изложен силиконът за период от 24 часа.

Все пак съществува и едно ограничение при употребата. Силиконите не са устойчиви на бензин и дизел, но въпреки това приложното поле е изключително широко. DirkoTM HT е устойчива на минерални масла, синтетични масла, греси, охлаждащи течности, УВ лъчи, солена вода, почистващи препарати, слаби киселини и основи.

Анаеробни уплътнителни маси EL-Liq 73 и EL-Liq 74

Друга важна група уплътнителни маси при двигателите представляват анаеробните уплътнителни маси. Както подсказва наименованието на продукта, химичната реакция се осъществява при липса на кислород, а другият компонент е пълноплощният контакт на две метални повърхности. Едва тогава започват реакцията и образуването на устойчив на среди и

температура уплътняващ слой, който се втвърдява. Температурният диапазон, в който анаеробните уплътняващи маси изолират сигурно, е от -55 °C до +180 °C. Областта на приложение е класическо уплътняване на капаци на клапани спрямо главата на цилиндъра. Надеждно се уплътняват и картерът на кормилния механизъм, носачът на гърбичния вал, фланцовите съединения, капаците на корпуси и лагери. Тъй като не е необходимо време за изпарение на разтворителя, уплътняващата функция е налице незабавно. Оптималната температура на приложение е +23 °C. Уплътнителните маси EL-Liq са устойчиви на минерални масла, синтетични масла, горива и добавки за охлаждащи течности. Максималната преодолима уплътняваща междина при двата уплътнителни материала е 0,35 mm. Разликата между двете, предлагани от Elring уплътнителни маси EL-Liq се състои в това, че адхезивният ефект при EL-Liq 73 е приблизително два пъти по-силен, отколкото при EL-Liq 74.

Професионално уплътняване с чиста съвест

Освен това при разширяването и усъвършенстването на портфолиото от уплътнителни маси бяха положени усилия уплътнителните маси да са по-лесни за употреба и по-екологични.

Dirko черен, бежов и сив представляват т.нар. оксим силикони, отличаващи се преди всичко с кратко време на омрежване, добро сцепление и съвместимост с метали. Но като цяло оксим силиконите имат и един недостатък. По време на процеса на омрежване се извършва отделяне на 2-бутаноноксим, наричан също метил-етил-кетон-оксим или накратко MEKO. На първо време това може да звучи като важна информация за всеки химик, но тя е от изключително значение за лицата, работещи ежедневно с тези материали, било то в автосервиза или при самодейни работи по собствения автомобил, защото се подозира, че MEKO има вредно въздействие върху здравето. Поради тази причина още през септември 2013 г. в Германия беше въведена гранична стойност на професионална експозиция от 1 mg/m3 въздух за използвани химични вещества. И досегашната версия на DirkoTM на Elring изпълняваше тези строги директиви, като химическият състав достигаше само минимално указаната гранична стойност. Но при усъвършенстването на уплътнителната маса DirkoTM HT бе взето решение за реализиране на състав изцяло без вредни вещества и от февруари 2020 г. се предлага портфолио оксим силикони DirkoTM без съдържание на MEKO. Следователно клиентите на Elring могат да работят изцяло без вредни за здравето вещества. Това е голямо предимство на силиконите Elring, което не се забелязва на пръв поглед.

Също новите анаеробни уплътнителни маси и новата CurilTM T2 направиха стъпка в посока към бъдещето в своята рецептура. Тези групи уплътнителни маси повече не съдържат вредни за околната среда вещества, маркирани със зелената икона eco-friendly. Освен това анаеробните уплътнителни маси се доставят в практични флакони тип хармоника с отвъртаща се капачка, позволяваща прецизно нанасяне и лесно отваряне/затваряне също с една ръка.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!