Как правилно да съхранявате и тествате електрически вентилатори и Visco® съединители?

23 април 2024, 15:07

Електронно управляемите вентилатори и Visco® съединители се отличават с някои особени правила за обслужване, които разглеждаме в следващата статия.

При електронно управляемия Visco® съединител въртящият момент се предава на вала чрез използваната течност, което води до практически липса на износване. Корпусът на съединителя включва работната камера и резервоара за зареждане, който е напълнен с определено количество силиконово масло. В сравнение с моделите с биметален елемент, електронният вентил, управляван с PWM сигнал (модулация на широчината на импулсите), регулира още по-бързо и точно количеството силиконово масло, което се добавя към работната камера. Колкото по-голяма е нуждата от охлаждане, толкова повече масло преминава към работната к��мера, увеличавайки по този начин предавания въртящ момент и като резултат – скоростта на вентилатора.

Правилно съхранение

Visco® съединителите трябва да се транспортират и съхраняват по правилен начин. Поради това върху опаковката са обозначени стрелки, сочещи нагоре и надпис „THIS END UP“ (което на полски означава „горната страна на опаковката“). Демонтираните вентилатори и Visco® съединители винаги трябва да се съхраняват вертикално в позицията за монтаж и да се защитават от преобръщане. При неправилно съхранение може да се стигне до изтичане на масло. Това от своя страна може да доведе до необратими повреди на съединителя.

Визуална проверка и тест на работата

Силиконовото масло във вентилаторите и Visco® съединителите не трябва да се сменя или попълва. Ако на опаковката са видими следи от масло, тези продукти не трябва да се монтират, защото липсата на масло може да доведе до неправилна работа или повреда на Visco® съединителя.

Електронно управляемите Visco® съединители могат да се тестват с помощта на тестер и оптичен тахометър. За тази цел на амортисьора за вибрации и вентилатора се закрепват рефлекторни маркери. След това моторът може да бъде разгонен до номиналната скорост. Ако съединителят на Visco® не се управлява, оборотната скорост приблизително ще бъде еднакво за двата маркера. Ако съединителят на Visco® е непрекъснато управляван, входният отвор в главния диск ще се затвори. След това скоростта на вентилатора ще започне да намалява значително.

При наблюдаване на изтичане на силиконово масло на съединителите и вентилаторите на Visco® съединителят трябва да се смени – не трябва да се попълва липсващото масло. Трябва да се осигури правилната позиция по време на транспортиране и съхранение: демонтираните вентилатори и съединителят трябва да се съхраняват в монтажната позиция и да се защитават от преобръщане.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!