7 примера за екстремно износване на спирачните накладки – ръководство на Steinhof

22 април 2024, 11:36

Спирачната система отговаря за безопасността на всяко превозно средство. Това е сътрудничество на много компоненти. Спирачните накладки са част, която подлежи на експлоатация, но могат да се износят по екстремен начин. В днешното ръководство на Steinhof са събрани няколко примера за износване на накладките.

Дисковете и спирачните накладки формират дует, който по много съществен начин влияе на ефективността на спирането. Ако липсва между тях триещ материал или един от елементите е прегрят или е загубил оригиналната си форма, безопасното спиране на превозното средство е практически невъзможно.

Затова ключова за безопасността на пътя е редовната поддръжка на спирачната система. Също толкова важно е и активното реагиране на всякакви тревожни промени, които настъпват в работата на спирачната система. Благодарение на това можем да избегнем много сериозни ремонти.

7 примера за екстремно износване на спирачните накладки

  1. Прегряване на спирачните накладки: Може да доведе до понижаване на коефициента на триене на накладката по спирачния диск, което изисква по-голямо натискане на спирачния педал от страна на шофьора. Причините могат да бъдат неправилно връщане на спирачния бутал, рязко спиране от високи скорости, недостатъчно охлаждане на спирачките или липса на свобода на движение на накладката в направляващите. Досадно също е явлението на “фейдинг”, причиняващо намаление на ефективността на спирането.
  2. Неравномерно износване на накладката: Може да доведе до неоптимално разпределение на силата на спиране и увреждане на спирачните дискове. Това често се дължи на недотам точно почистване на компонентите на спирачната система, неправилно монтиране на накладката, извиване на спирачните дискове или тяхното износване.
  3. Нетипично износване (изкълчване/натрошаване на триещия материал): Това е увреждане, причинено от неправилното монтиране или материален дефект. Накладката може да бъде повредена както на работната повърхност, така и от ръба.
  4. Нетипично износване (например продължителни ровове на работната повърхност на накладката): Най-често е резултат от ровестото увреждане на диска, причинено от негоазвото му износване. В този случай Steinhof препоръчва смяна на комплекта дискове и накладки.
  5. Крайно износване н триещия материал: Може да доведе до изпадане на накладката от супорта по време на спиране. В напредналите спирачни системи износването се мониторира електронно.
  6. Подповърхностна корозия на спирачната накладка: Това е отделяне на триещия материал от носещата плоча, ускорявано от влага и външни фактори като пътна сол.
  7. Отделяне на материала на накладката: Може да бъде причинено от термично увреждане, прекомерно натоварване на превозното средство, неизправност на системата EBS или материален дефект. В този случай също говорим за продукти от по-ниските ценови класове, а също и за крайно пренебрежене.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!