Да се извършва ли изплакване на двигателя е задължителна процедура?

25 април 2024, 20:52

Темата за изплакването на двигателя предизвиква много контроверсии сред шофьорите и механиците. Според привържениците, благодарение на използването на изплакващо средство, се увеличава дълготрайността на двигателя и качеството на работата му се подобрява. Противниците от своя страна смятат, че за правилната работа на агрегата е достатъчна регулярната смяна на моторното масло. В кои случаи използването на изплакващо средство е оправдано? Експертите от сервизната мрежа Q Service Castrol обясняват кога шофьорът трябва да помисли за изплакване на двигателя по време на посещение в работилницата.

Защо се използват изплакващи средства за двигателя?

Изплакването на двигателя представлява почистване на агрегата от утайки образувани по време на работата на двигателя с помощта на специално химическо средство. Както посочват експертите, процедурата трябва да се извършва точно преди смяната на мазивото, например на маслото. Целта на изплакването на двигателя е разтваряне на замърсяванията, утайките и кокса, които се отлагат вътре в двигателя по време на горенето на горивото. Те след това се оттичат в масления картер заедно со старото масло. Това позволява на новата смес да работи в оптимални условия. В маслото се наливат приблизително 300-500 мл химическо средство, т.е. изплакващо средство за двигателя.

Изплакващо средство за двигателя представлява нищо друго освен добавка към моторното масло. Препаратът се съсои главно от нафта и усъвършенстващи средства, чиято задача е разтваряне на замърсяванията в съдържанието на маслото. Това минимизира риска от тяхното отлагане и образуването на кокс на елементите на двигателя. Изплакващите средства съдържат също така и защитни добавки, които пазят частите на двигателя от заклинюване.

– Отлагащите се утайки могат да пречат на работата на агрегата и значително да намалят дълготрайността на такива елементи като клапани, колектори, бутални пръстени, EGR клапан или катализатор. За да се предотврати това, достатъчно е да се добави изплакващо средство точно преди смяната на моторното масло. Следващата изисквана дейност е пускане на двигателя и оставяне на автомобила да работи на празен ход около 10 инути. През това време препаратът заедно с маслото достига до всеки ъгъл на масления агрегат и разтваря натрупаните в него утайки. След това е необходимо да се източи старото масло, да се смени масленият филтър и отново да се напълни двигателят – обяснява Тадеуш Богуш, собственик на работилницата „BOGUSZ” PHU S.C., която е част от сервизната мрежа Q Service Castrol.

Кога трябва да се използва изплакващо средство?

Механик от сервизната мрежа Q Service Castrol посочва в кои случаи е необходимо да се извърши изплакване на двигателя. Сред тях се посочва падане на ефективността на двигателя или тревожен дим от изпускателната тръба. Това може да бъде сигнал, че в двигателя вече има много замърсявания, които пречат на правилната работа на двигателя.

Също така е добре да се използва изплакване на двигателя, когато шофьорът много закъснее със смяната на маслото, например не по-малко от една година. В такъв случай добро решение е профилактичното използване на изплакващо средство за двигателя. Повече това, извършването на процедурата е необходимо, ако собственикът на автомобила го използва за кратки разстояния.

– Също така е добре да решите да изплакнете двигателя в случай, че купувате употребяван автомобил. Това е превантивна процедура, по време на която работник на работилницата може да провери, дали предишният собственик на автомобила е използвал масла с подходящите параметри препоръчани от производителя – заключава Тадеуш Богуш.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!