Несъосен централизиран работен вилк на съединителя

14 май 2024, 9:30

Трудно разкачване, приплъзване на съединителя, прекомерен шум или блокиране на включващия механизъм могат да бъдат причинени от несъосен централизиран работен вилк на съединителя или от неговото неправилно предварително натоварване. Експертите от ZF Services, свързани с марката SACHS, посочват възможните причини за такива проблеми.

Една от причините за несъосната работа на работния вилк на съединителя или работа с неправилно предварително натоварване може да бъде разликата в скоростите на въртене или движение в радиална посока между работния вилк на съединителя и демферния диск. Протриването на последния и разрушаване на работния вилк на съединителя (снимки 1-2) може да се случи както при натисков, така и при дърпащ съединител. Друга причина може да бъдат повреди като изкривяване или значително износване на водещата втулка или повреда на лагера на системата за изключване на съединителя.

При монтажа на скоростната кутия също трябва да се обърне внимание на правилното й центриране спрямо двигателя. Това предотвратява появата на паралелно или ъглово изместване между двигателя и скоростната кутия (снимка 3). Причини за недопустими отклонения могат да бъдат повредени или замърсени центриращи елементи, чужди тела между двигателя и скоростната кутия, недозатегнати фланцови болтове, повредени щифтове, деформиран корпус на съединителя, износено водене на съединителния вал или липса на пилотно лагерче.

Водачът може да усети и ефектите от износени ръбове на водещите кулачета (снимка 4). Поради постоянно ексцентричната работа на работния вилк на съединителя върху пръстена на работния вилк на съединителя или изключващата вилка, натискът е неефективен, тъй като вилката засяда на водещите кулачета при включване на съединителя.

В такива случаи фирма ZF Services препоръчва незабавна смяна на всички повредени части на системата за съединителя, които имат пряко въздействие върху комфорта и безопасността на шофиране.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!