Как да разпознаем повреда на диференциала? Как да удължим неговия живот?

23 май 2024, 10:33

Диференциалът позволява плавно и безопасно преминаване през завоите. Сред симптомите за неправилна работа на диференциала, механиците изтъкват, например, проблеми с изпълнението на завоите или вибрации, които се появяват в областта на задвижващия вал и волана. Експертите от мрежата Q Service Castrol подчертават колко е важно правилното функциониране на диференциала и какви сериозни повреди могат да възникнат, ако той се повреди.

Какво е диференциал?

Диференциалът е система от зъбни колела, която осигурява различни скорости на въртене на колелата на една и съща ос, което е ключово при изпълнението на завоите. Системата е отговорна, наред с другото, за правилното функциониране на задвижващата система. По време на маневра, вътрешното колело изминава по-късо разстояние от външното, което трябва да се върти по-бързо. Диференциалът, благодарение на сателитите и коронните зъбни колела в кутията, автоматично регулира скоростта на всяко колело, предотвратявайки плъзгането на гумите и прекомерното натоварване на задвижващата система.

Потенциални повреди на диференциала – какво трябва да притеснява?

Експертите изтъкват няколко симптома на повреден диференциал. Сред тях е чукане, идващо от областта на пода на автомобила. Това обаче може да бъде объркано с шумове от повреда на окачването. Също така, ако се усетят вибрации във волана и в областта на задвижващия вал, това също е знак за неправилно функциониране на диференциала. Дефектът възниква поради това, че полуосите са постоянно прикрепени към корпуса на диференциала. Също така се наблюдава изтичане на черна диференциална течност с маслена консистенция, излизаща между задните колела.

Проблемите с изпълнението на завоите също са знак, че диференциалът е прекомерно износен. Нарушението на правилното разпределение на въртящия момент води до нестабилно управление и трудности при контролирането на автомобила. Когато диференциалът се повреди, също се чува характерното скърцане на зъбните колела, което е резултат от триене и шлифоване на дисковете един в друг. Повредата води до неестествено бързо и неравномерно износване на гумите от едната страна на автомобила.

Как да се грижим за диференциала ежедневно?

Диференциалът, както и всеки друг елемент на автомобила, се износва. Въпреки това, с правилна поддръжка и редовна проверка, е възможно да се удължи неговият живот и да се поддържа в добро състояние.

Експертите препоръчват редовна смяна на маслото, най-добре не по-късно от след изминати 40 000 км. Това ще помогне за предотвратяване на прекалено бързото износване на течността. Механиците също съветват да се управлява автомобилът плавно, за да се избегне натоварването на диференциала и неговото бързо износване.

– Добра практика е също така да се избягва превозването на големи товари и ненатоварването на автомобила, който не е предназначен за ежедневен превоз на товари. Неспазването на тези препоръки може да доведе до прекомерно натоварване на диференциала и нарушаване на неговата работа. Ако превозването на тежък товар е абсолютно необходимо, тежестта трябва да се разпределя равномерно от двете страни на автомобила – обяснява Радослав Курантович, собственик на сервиза Q Service Castrol Inter-Car в Згожелец, част от мрежата Q Service Castrol.

Редовните прегледи на автомобила, извършвани от квалифицирани механици в сервизите, ще помогнат за ранното откриване и отстраняване на евентуални повреди на диференциала.

– Когато шофьорът забележи каквито и да е симптоми на повреда, трябва възможно най-скоро да се обърне към опитен механик. Струва си да се реагира своевременно, защото смяната на цял диференциал може да струва от 500 до дори няколко хиляди злоти, в зависимост от модела на автомобила и наличността на части – обобщава Курантович.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!