Поради тази причина шофьорите най-често извикват пътна помощ

23 май 2024, 10:43

Вторият по големина автомобилен клуб в света, немският ADAC (първият е американският AAA), публикува най-новия си доклад, обобщаващ интервенциите на пътната помощ. Да припомним – ADAC, освен много други функции, предоставя услуги за пътна помощ на базата на собствен, разширен автопарк.

Най-честата причина за извикване на пътна помощ

Оказва се, че в момента най-честата причина за извикване на пътна помощ от ADAC е… повреда на стартовата батерия. Интересно е, че проблемът засяга както превозните средства с вътрешно горене, така и електрическите превозни средства, макар и в малко по-малка степен за вторите. Важно е да се знае, че електрическите превозни средства също са оборудвани с малки “стартови” батерии, които служат за активиране на електрониката след влизане в превозното средство и деблокиране на превключвателя за високо напрежение. В случай на повреда на такава батерия, електрическото превозно средство не може да се стартира, дори ако е напълно заредено.

Докладът на ADAC показва, че в цели 44,1% от случаите пътната помощ идва, за да стартира превозно средство, на което е отказала батерията. Но това не е всичко. Цели 10,5% от интервенциите са свързани с повреди на електрическата система и електрониката, включително и зарядния кръг. Следователно можем спокойно да приемем, че почти половината от интервенциите могат да бъдат избегнати, ако шофьорите носят със себе си заредено стартерно устройство (booster) или превантивно, например веднъж месечно, проверяват и зареждат батерията. Понякога преждевременните повреди на батериите са резултат от производствени дефекти. Много често обаче тяхното износване е резултат от прекомерно натоварване от бордовата електроника. Прекалено често се доближават до границата на разреждане, което води до сулфатизация на плочите.

Автоматичните зарядни устройства NOCO, използвани редовно, например веднъж месечно, не само зареждат батериите, но и ги ремонтират, тъй като по време на зареждането десулфатизират плочите. Всичко това благодарение на подходящия софтуер за управление на зареждането. Зарядните устройства NOCO са отлично решение за превантивни цели. Спешна помощ обаче са стартерните устройства, популярно наричани “boosters”. Фактът, че NOCO booster-ите запазват своята готовност за работа дълго време след зареждане, ги прави много добро осигуряване за “черни дни”. Без проблем могат да стоят заредени в жабката или багажника дори 2-3 месеца.

NOCO booster-ите теоретично са инструменти, предназначени за професионалисти – механици, служители на пътна помощ или продавачи на употребявани автомобили. На практика, поради малките си размери, те стават все по-често допълнително оборудване в частни автомобили или таксита. Независимо дали са модели от серията GB или GBX, всеки със сигурност ще намери подходящ продукт за себе си.

Имайки предвид тревожната статистика, преди ваканциите си струва да се снабдите поне с booster, за да намалите значително риска от проблеми по време на почивките. Разбира се, дори без booster, не винаги е необходимо да се извиква пътна помощ – понякога автомобилът може да се стартира “на бутане” или с помощта на стартерни кабели. Въпреки това, през свободното време е по-добре да избягвате стреса, особено ако някои неща могат да се предвидят.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!