Moto Doktor – лекарство или убийство за двигателя?

24 май 2024, 7:43

Добавката за подобряване работата на механизмите K2 Moto Doktor е средство, което е също толкова популярно, колкото и противоречиво. Търсейки мнения за този продукт, е трудно да не се натъкнем на изказвания на потребители, които свидетелстват за полезността на това средство единствено при продажба на автомобила, главно поради неговите свойства за заглушаване и предотвратяване на дим. Решихме да се свържем с производителя и да разсеем съмненията относно правилното му предназначение.

Както четем на уебсайта на производителя, продуктът K2 Moto Doktor може да се използва в бензинови двигатели (включително захранвани с LPG или CNG) и дизелови двигатели. Добавката е смесима с всички видове моторни масла и може да се използва и в скоростни кутии и диференциали.

Производителят препоръчва употребата на продукта, особено в двигатели, работещи под голямо натоварване или при екстремни условия. Moto Doktor чрез укрепване на полимерните връзки на маслото допринася за намаляване на износването му. Продуктът запечатва буталните пръстени, като по този начин увеличава компресията на двигателя, възстановява еластичността на уплътненията, намалява триенето на двигателя и намалява склонността на маслото към въглеродизация, намалявайки количеството отлагания в двигателя.

Преглеждайки форумите в търсене на мнения за този продукт, обаче, можем да попаднем на напълно различни описания на продукта, свързани с конкретно приложение… Moto Doktor се счита за средство, което маскира износването на двигателя и може да допринесе за влошаване на състоянието на агрегата в по-късен етап от експлоатацията му.

Примерни цитати от автомобилни форуми:

“Moto Doktor е сгъстител – налива се за продажба, за да не пуши и да не гори масло. Страничните ефекти са влошаване/удължаване на времето, през което маслото стига до горната част на двигателя, тракащи хидравлични клапани и др. Препоръчвам го само на тези, които искат да продадат колата си” – пише потребител ShaD в форум Ford Club Polska.

“Moto Doktor сгъстява маслото. Ефект – както някой вече спомена – по-слабо смазване на горната част на двигателя. В двигател с турбокомпресор, наливането на Moto Doktor означава унищожение на турбината. Бих препоръчал бързо да избягате от този ‘механик’. Първо диагностицирайте причината за ниското налягане, например, маслената помпа може да е с ниска производителност, може да е необходимо да се почисти маслената решетка, може би лагери са износени. И едва след това мислете дали ще се изгодно да се ремонтира. Докторът само ще увеличи разходите за ремонт (освен ако не искате веднага да продадете колата – оставям настрана етичните въпроси). Може да помислите за искане на обезщетение от продавача, ако сте купили колата от автокъща” – добавя потребител jarhel74.

Подобни мнения, съчетани с името на препарата, което може да подсказва на купувачите за трайно решение (“лекарство”) за забележимите проблеми на двигателя, оставят неясна представа за това какво всъщност е Moto Doktor – какво е било действителното намерение на производителя?

На нашето запитване за този популярен на пазара продукт, фирма Melle, собственик на марката K2, заяви, че предназначението на този продукт не е да отстрани повредите на двигателя, а само да “удължи” неговата работа до момента на сервизиране и трайно и правилно отстраняване на съответната повреда на двигателя.

В какви случаи може да се използва този продукт?

“K2 Moto Doktor може да се използва в случаи на проблеми с ниско налягане на маслото или компресия, димене, прекомерно износване на маслото, шумна работа на клапанната система или изтичане на масло” – казва Tomasz Kowalski, маркетинг директор на фирма Melle.

“Употребата и ефектите от употребата зависят от много аспекти. Преди всичко от степента на износване на двигателя. В много случаи използването на Moto Doktor позволява ‘излекуване’ на двигателя за десетки хиляди километри и отлагане на скъпоструващия ремонт за по-късен период. При използването на този вид продукт трябва да се има предвид, че това не е окончателно решение, а само временно” – обяснява Tomasz Kowalski.

А какво е вашето мнение за употребата на Moto Doktor? Напишете в коментарите.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!