Неизправност на лагера в скоростната кутия – причини и диагностика

1 юни 2024, 11:49

Въпреки че автоматичните скоростни кутии стават все по-популярни в леките автомобили, механичните скоростни кутии все още са широко използвано решение в много видове превозни средства. Техните повреди обикновено възникват от неправилна експлоатация или – при ремонт – използване на резервни части с ниско качество.

Една от най-често срещаните повреди в скоростната кутия е износването на лагера. Какви са причините за такива повреди и как да се извърши правилна диагностика? Механичната скоростна кутия е изградена от валове: съединителен, главен и – в зависимост от конструкцията – междинен вал. Зъбно колело, монтирано на съединителния вал, предава движението на колелото на междинния вал. На тези валове има двойки зъбни колела, които съответстват на различните предавки. Тези елементи са свързани помежду си чрез синхронизатори. Включването на определена предавка води до изключване на останалите колела. Важен елемент в цялата система е и лагерът. В корпуса на скоростната кутия при предните задвижващи автомобили се намира и диференциален механизъм. Смазването и охлаждането в скоростната кутия се осигурява от трансмисионното масло.

– Един от най-често срещаните симптоми на повреда на лагерите в скоростната кутия е характерен шум, обикновено наподобяващ силно бръмчене или „виещ“ звук от областта на скоростната кутия. Този тип шум се чува на всяка натоварена предавка и нараства с увеличаването на оборотите. Продължителното каране с повреден лагер може да доведе до унищожаване на зъбните колела и корпуса на скоростната кутия, поради което такива симптоми не бива да се пренебрегват – обяснява Томаш Охман от компанията SKF.

Причините за прекомерно износване на лагерите могат да бъдат много. Обикновено повредата е резултат от редовно и продължително шофиране с максимално натоварване и липса на контрол върху нивото на трансмисионното масло. Сред много шофьори все още съществува убеждението, че маслото, налято в скоростната кутия, както в механичната, така и в автоматичната, не се нуждае от периодичен контрол или понякога дори подмяна и количеството му не се променя с експлоатацията. В повечето случаи това не е вярно, а такова пренебрегване може да доведе до скъпи повреди. Изключение правят скоростните кутии, при които лагерите се износват преждевременно поради конструктивни грешки, например скоростната кутия F32, монтирана в автомобилите на марки Fiat и Opel.

Не при всяка механична скоростна кутия е възможна смяна на трансмисионното масло, така че информация за възможността за източване и евентуално допълване на маслото може да се намери в ръководството на автомобила. Струва си да се отбележи, че това трябва да бъде масло, препоръчано от производителя на автомобила. Най-евтините заместители рядко могат да издържат на работата на скоростната кутия, без да осигуряват адекватно смазване, което естествено води до преждевременно износване на компонентите.

Ако скоростната кутия работи прекалено шумно, издавайки споменатите звуци, но само на една конкретна предавка, най-вероятно ще бъде износено зъбно колело или лагер, съседен на това колело. Ако при превключване на предавките се чуват тракания или има затруднения при избора им, това може да е признак на повредени синхронизатори. Ключово е ранното откриване на повредата и смяната на дефектния елемент, тъй като скоростната кутия е система от свързани съдове. Прекомерното износване на един компонент може да доведе до повреди на други. Окончателната проверка на състоянието на лагера се извършва след разглобяване на скоростната кутия. Необходимо е да се направи подробен оглед на останалите компоненти, за да се изключи рискът от вторични повреди.

– Подобно на много други автомобилни части, при смяна на лагер в скоростната кутия не си струва да се залага на най-евтините заместители. Може да се окаже, че след няколко хиляди километра автомобилът ще се върне в сервиза със същите симптоми – казва Томаш Охман.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!