Elring – das Original информира! Меден спрей и гарнитура на цилиндровата глава

13 юни 2024, 8:00

Екипът за обучения на Elring, който е мобилен международно и следователно поддържа контакт с голям брой различни автосервизи и механици, винаги се учудва на този специфичен, редовно задаван въпрос. Или по време на техническото обучение, или пък съвсем тихо в края на обучението.

Мога или трябва ли да използвам меден спрей при монтажа на нова гарнитура на цилиндровата глава?

Отговорът винаги е: Не, не използвайте меден спрей.

Защо да не използваме меден спрей?

За да е разбираем отговорът, първо ще поясним кои типове гарнитури за цилиндрова глава се използват в днешно време в автосервизите. Това са или гарнитури от метал и мек материал, или многопластови стоманени гарнитури. Все пак, кой нормален автосервиз работи с тунинговани двигатели или ретро автомобили, където понякога се използват медни гарнитури на цилиндровата глава. Ще се върнем към тези гарнитури от мед по-късно.

За да е херметичен двигателят, първо повърхностите на цилиндровия блок и цилиндровата глава трябва да съответстват на предписанията на производителя преди всичко по отношение на грапавостта и вълнистостта на повърхностите. Едва когато тези параметри са спазени, гарнитурата на цилиндровата глава може да разгърне целия си потенциал и да уплътнява двигателя надеждно и преди всичко дългосрочно. Тук е разликата между многопластовата стоманена гарнитура и гарнитурата от метал и мек материал. Ако изискванията на производителя по отношение на качеството на повърхностите не са известни, могат да се използват предписанията на Elring.

Как медният спрей нарушава функционирането на гарнитурата на цилиндровата глава

Гарнитура на цилиндровата глава от метал и мек материал

Устройството изглежда доста просто. Метален носач със залепен или механично фиксиран мек материал от двете страни. Херметизацията на горивната камера е изпълнена чрез стоманена рамка. Тя позволява увеличаване на компресията и по този начин уплътнява надеждно горивната камера. Какво би постигнал тук ръчно нанесен неравномерен слой мед?

Херметизацията на каналите за моторно масло и течност на радиатора се осигурява чрез нанесен по метода на ситопечата силикон от двете страни. По принцип гъвкавата силиконова лента има височина 0,05 mm. При особено сложни двигатели се срещат също различни дебелини на слоя с цел постигане на дефинирано повишение на компресията и тук. Какъвто и да е допълнителен слой меден спрей би изравнил това повишение на компресията и ще доведе до неадекватна компресия. Прякото последствие би било теч на двигателя – моторно масло или течност на радиатора, или и двете.

# 828.807        Различна дебелина на слоя на ситопечата

Някои гарнитури на цилиндровата глава от метал и мек материал се напръскват по цялата повърхност с т.нар. „Micro-Sealing“ в края на производствения процес. Този слой е с дебелина само макс. 25 µm и е необходим за постигане на микроскопично повърхностно запечатване. Напръскване с меден спрей би отменило действието.

Някои гарнитури на цилиндровата глава от метал и мек материал разполагат с допълнителен еластомерен елемент. Медта поврежда някои еластомери и този химичен процес се нарича самоокисляване. Тъй като при монтажа на гарнитурата на цилиндровата глава автосервизът не може да прецени от какъв еластомер се състои елементът, е налице особено висок риск от нехерметичност.

# 833.048        Еластомерен елемент

Гарнитура на цилиндровата глава от многопластов метал

Наименованието говори само за себе си. Уплътняващата функция се постига чрез дефиниран брой стоманени пластове и щамповани в комбинация с тези единични пластове насечки и стопери. В зависимост от устройството на гарнитурата насечките и стоперите могат да се намират във вътрешността или да сочат навън към цилиндровия блок и цилиндровата глава. Както насечките за уплътняване на горивната камера, така и тези за херметизация срещу течност на радиатора и моторно масло са покрити с еластомер, устойчив на висока температура. Дебелината на слоя варира между 0,015 mm и 0,030 mm. В допълнение дебелината на слоя може да е с различна височина на профила. Външният контур може да е по-дебел или дебелината на слоя около горивната камера може да е отчасти увеличена.

И отново възниква въпросът: Какъв е ефектът от ръчно напръскан меден слой? В най-добрия случай: никакъв. Вероятността от причиняване на преждевременна нехерметичност е много голяма.

Ако медта действително беше по-доброто решение за микроуплътняване в сравнение с еластомерите, то тя щеше да се използва също при производството за серийна употреба и в сферата на резервните части.

Какво се рекламира на медния спрей?

На флаконите е указано: Подходящ за гарнитури за цилиндрова глава. Но не е посочено какъв ефект точно би имал спреят върху гарнитурите за цилиндрова глава.

Други посочени свойства са:

устойчив на висока температура, висока химическа резистентност, еластичен, тоководещ, пластичен.

Хубаво – но кои от тези свойства точно биха направили от изработената по стандарти за оригинално оборудване гарнитура за цилиндрова глава една още по-добра гарнитура за цилиндрова глава? Никои!

Гарнитури за цилиндрова глава от мед

Целесъобразна употреба на меден спрей съществува действително. Но единствено в комбинация с гарнитури от чиста мед. Това приложение се намира само в областта на тунинговането или при ретро автомобили, при които е използвана медна гарнитура франко завода. Фирмите производители на високомощностни двигатели пазят своето специално ноу-хау в тайна. Това знание обхваща също качеството на повърхностите на цилиндровия блок и цилиндровата глава, както и подходящата за целта употреба на дистанционни болтове и гайки. Същото важи за ретро автомобилите.

В заключение

Няма причина за употреба на меден спрей върху гарнитури за цилиндрова глава от метални пластове, респ. от метал и мек материал.

 

 

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!