Промени в ръководството на организацията за вторичен пазар на авточасти

12 юни 2024, 8:00

Пред европейския автомобилен вторичен пазар в момента стоят много предизвикателства, свързани с двойната трансформация – зелена и цифрова. Дали пазарът ще успее да се адаптира към новата реалност? Каква е ролята на браншовите организации в това? И какви цели си поставя Международната федерация на независимите дистрибутори на авточасти (FIGIEFA) за близкото бъдеще?

Вторичен пазар днес и в цифровото бъдеще

Данните са златото на XXI век. Този, който ги притежава, може да предлага и печели от все по-нови продукти и услуги. Това се отнася и за автомобилната индустрия. Когато става дума за функциите, които предлагат съвременните превозни средства, те все повече приличат на компютри на колела. Достъпът до данни и ресурси в превозните средства не е просто ключов, а направо необходим за компаниите, свързани с автомобилния вторичен пазар – включително производителите и дистрибуторите на авточасти, както и сервизите, където попадат все по-технологично напреднали автомобили.

Поради конструкцията на превозните средства и по дефиниция производителите имат предимство, когато става въпрос за достъп до данните, генерирани от тях. Данните са пари, затова е трудно да се очаква, че те ще се споделят доброволно с други страни, които също се нуждаят от тях. Без честен достъп до данни, цялата автомобилна екосистема, включително производителите на части и целият вторичен пазар, няма да бъдат конкурентоспособни и не само няма да могат да предлагат иновации, но и основни продукти и услуги. Независимият автомобилен пазар в Брюксел се представлява от FIGIEFA, която наскоро избра ново ръководство.

– Звучи малко като клише, но според мен автомобилната индустрия се намира в средата на най-голямата трансформация през последните 100 години. Нови горива, безпрецедентна конкуренция от страна на държавно субсидираните производители в Китай и свързани към мрежата автомобили. С нарастващия брой електрически автомобили и свързани към мрежата автомобили, никога не е имало по-голямо търсене на иновативни решения в областта на разработването на резервни части и ремонтни решения. FIGIEFA е централната точка на независимия автомобилен пазар и стои начело на борбата за свободна конкуренция на този пазар. Мисията на FIGIEFA е ясна – защита и развитие на интересите на независимия автомобилен пазар чрез: осигуряване на законодателство, защитаващо конкуренцията, осигуряване на достъп до техническа информация и данни за превозните средства и осигуряване на достъп на потребителите до качествени и достъпни ремонти. Като президент на FIGIEFA, разбира се, ще се боря за всичко това – каза Мадс Енгберг, новият президент на FIGIEFA.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!