Зареждане на голям акумулатор с малко зарядно устройство. Ще повреди ли това батерията?

16 юни 2024, 21:13

Зареждането на голям акумулатор с малко зарядно устройство е опасно? А какво ще стане при обратната ситуация, когато много мощно зарядно устройство зарежда малка батерия?

Акумулатор и зарядно устройство

Рядко се обръща внимание на точните параметри на зарядното устройство, а още по-рядко се избира конкретно зарядно устройство според акумулатора. В сервизите пристигат всякакви превозни средства с различни изисквания за пусков ток и капацитет.

Поради това най-често използваме прости, малки зарядни устройства и ги третираме като универсални устройства. Но какво ще стане, ако акумулаторът е значително по-голям от възможностите на зарядното устройство?

Тази ситуация не е опасна, но при определени условия. Малкото 12V зарядно устройство ще зарежда голям 12V акумулатор просто по-дълго, отколкото би го направило голямо зарядно устройство. Също така нищо няма да се случи, ако свържете по-голямо зарядно устройство към малък акумулатор.

Важно е напрежението

В ситуацията на зареждане на акумулатори с зарядно устройство най-ключовото е напрежението. Говорим за 24-волтови акумулатори, които изискват 24-волтово зарядно устройство и обратното.

Свързването на 12-волтов акумулатор към 24-волтово устройство ще причини сериозни повреди на батерията. Тези акумулатори са предназначени за зареждане с напрежение 13-14 волта, така че прекалено високото напрежение може да доведе до прегряване, изтичане на електролита или дори експлозия. Преди да свържете зарядното устройство, уверете се, че зарядното устройство има възможност за регулиране на напрежението. Някои устройства могат да се превключват ръчно между 6, 12 и 24V.

Източник: NOCO

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!