Бъдещето е днес. Най-новата тенденция в областта на спирачните системи набира популярност.

25 юни 2024, 9:50

Спирачната система без съмнение може да се определи като най-важния компонент, отговорен за безопасността на пътя. Първите спирачни системи са базирани на механичен лостов механизъм. С развитието на автомобилостроенето, от 20-те години на XX век набират популярност добре познатите до днес хидравлични системи. Съвременното развитие на електрическите превозни средства формира ново поколение спирачни системи. Как ще изглеждат спирачните системи в близкото бъдеще?

Новата мобилност – нови предизвикателства

Когато през 20-те години на миналия век са разработени и започват да се внедряват хидравличните спирачни системи, не всички са убедени в безопасността на това изобретение. Подобна ситуация можем да наблюдаваме и днес, когато серво моторите постепенно заместват вакуумните серво усилватели в съвременните автомобили. Доверието към електрониката, и конкретно към нейната надеждност, не е особено силно. Не е изненадващо, че възникват опасения, когато тя започва да заема толкова важно място в нашата безопасност.

Нови тенденции

Има обаче и друга страна на медала. В Съединените щати набира популярност нова тенденция. Любителите на класическите автомобили, за да подобрят ефективността на спирачната система в своите класически Мустанги, Кадилаци и много други автомобили, използват най-новите постижения на автомобилната техника. Оказва се, че iBooster, електрическо серво производство на Bosch, използвано в автомобили като Tesla Model 3 или Honda Accord, може лесно да бъде адаптирано към класическите автомобили. Хората, които са избрали тази модификация, хвалят подобрената отзивчивост на спирачната система и усещането „като в модерен автомобил“. Важно е също така, че двигателят работи по-ефективно, тъй като не изразходва енергия за генериране на допълнителен вакуум.

Пътят към сухата спирачна система

Докато електромобилността ускорява развитието на електрическите серво усилватели с цел елиминиране на вакуумната помпа, изоставянето на спирачната течност няма да бъде толкова лесно. Производителите на спирачни системи планират електрификацията да се извършва поетапно. Първата стъпка беше именно електрическото подпомагане на спирането чрез устройства като iBooster на Bosch или Electronic Brake Booster (EBB) на TRW. Те се управляват чрез вграден контролер в комбинация със система CAN BUS, което позволява прецизно регулиране на силата и момента на превключване от регенеративно спиране в зависимост от скоростта, условията на пътя и много други фактори. Това също е технология, която е готова за бъдещето на автономните превозни средства, тъй като спирането може да се извършва без участието на човек. Освен това, при електрически и хибридни автомобили, тази система позволява реализиране на леко спиране само чрез регенеративната система.

Следващата стъпка ще бъде полусухата спирачна система. В тази област голяма популярност се радва технологията, разработена от Continental. Проектираната от инженерите спирачна система се състои от електрически спирачки на задната ос и хидравлична система с електрическо серво за предните колела. Благодарение на това решение автомобилните производители могат да постигнат по-ниско тегло, по-проста конструкция, по-висока прецизност и по-ниска цена на спирачната система. Серво усилвателят, използван в спирачната система, проектирана от инженерите на Continental, подобно на iBooster на Bosch, има физическа връзка с педала на спирачката.

Суха спирачна система, или Brake-By-Wire

Най-новата спирачна система, представена от Bosch, е полусуха система с използване на технология Brake-By-Wire. Предложеното от Bosch решение се основава на педал на спирачката, който изпраща електрически сигнал до спирачната помпа. Благодарение на тази технология, спирачната помпа може да бъде инсталирана на всяко място, вече не е необходимо да заема място на преградата в моторното отделение.

Най-големите OE производители еднозначно посочват, че скоро спирачните системи в новите автомобили ще бъдат напълно освободени от хидравликата. Спирачните тръби ще бъдат заменени с кабели, а спирачната помпа ще бъде заменена с електрически актуатори, интегрирани със спирачните апарати. Своята концепция за това решение вече е представила и компанията ZF.

Спирачната система без спирачна течност, разработена от ZF, се характеризира с до 9 метра по-кратък спирачен път и позволява постигане на до 17% по-голям пробег на електрическите автомобили благодарение на по-ефективното възстановяване на енергията чрез регенеративната система. Освен това, ZF изтъква икономическите ползи:

Отказът от хидравличната система означава значително по-ниски разходи за монтаж и логистика дори по време на производството на превозното средство, тъй като системата се състои от по-малко части. Потребителят също така печели през периода на експлоатация на автомобила, тъй като вече няма нужда от смяна на спирачната течност, което намалява броя на сервизните операции, необходими в сервиза.

Заключение

Електрическата революция води до промени не само в областта на задвижващата система, но и в други компоненти, присъстващи в автомобилите. Дали пълната електрификация на спирачните системи е най-вероятният сценарий за бъдещето? Ще могат ли водачите да се доверят на електрическите спирачки? Много неща показват, че ни предстои повторение на историята. Това, което днес е ново и несигурно, утре може да стане общоприет стандарт.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!