Световна премиера: ZF Annotate използва изкуствен интелект за разработка на ADAS и AD системи

28 юни 2024, 8:34

Модерните автоматизирани системи за помощ на водача изискват голям брой сензори, за да анализират точно околната среда на автомобила и да извлекат безопасни маневри за шофиране. За да продължи развитието на тези ADAS и AD решения, технологичната група е разработила облачната услуга ZF Annotate, базирана на AI. На Global Technology Day на ZF на 27 юни 2024 г. в Jeversen/Hanover, групата ще представи бързата, ефективна и готова за пазара услуга за леки и търговски превозни средства за първи път пред медиите.

Прецизни и надеждни данни са от съществено значение за разработването на усъвършенствани системи за помощ на водача. Камерите, радарите, лидарите или ултразвуковите сензори непрекъснато предоставят информация, от която автомобилът създава триизмерен образ на околната си среда. Системите трябва да разпознават широк спектър от обекти в реално време, включително превозни средства, хора, платна и пътни знаци.

Изкуствен интелект за по-бърза работа и повишена безопасност

Тези сензорни данни трябва да се обработват цифрово правилно, така че превозното средство винаги да получава “абсолютната истина” – известна в индустрията като “ground truth” – за да изчисли и изпълни функцията за шофиране въз основа на тях. Сравняването на събраната информация от сензорите с надежден и високопрецизен референтен набор от сензори увеличава точността. Това е мястото, където ZF Annotate влиза в действие.

Въз основа на собствените данни на клиента за превозното средство и допълнителни записи на сензорите на ZF – референтното измерване – облачната услуга осигурява “ground truth.” ZF Annotate действа като резервна конфигурация, която е независима от набора от сензори, които трябва да се проверят, и се конфронтира със същата информация по време на шофиране по пътя. Записаните данни след това се качват в облака и се анализират. Благодарение на изкуствения интелект, всички съответни обекти се маркират, класифицират, приписват и им се присвояват уникални идентификационни номера, като подвижните обекти се проследяват. Тази информация за обектите формира част от цялостното описание на модела на околната среда – ground truth. След тази “анотация” софтуерът предоставя високопрецизно сравнително измерване. Това прави ZF Annotate съвременна, AI-поддържана валидационна услуга за тестване и обучение на модерни ADAS/AD системи от Ниво 2+ до Ниво 5.

До 10 пъти по-бързо и 80 процента по-евтино

Прецизните и надеждни данни от референтните измервания на ZF Annotate могат значително да ускорят разработването и фината настройка на сложни ADAS и AD системи. До сега, валидацията на такива системи включваше много работа и беше съответно времеемка и скъпа, тъй като референтните данни традиционно се анотираха ръчно от хора.

“Благодарение на изкуствения интелект можем да ускорим процеса на валидация до 10 пъти и така да намалим времето за анотация от 12 на два месеца. Това спестява на нашите клиенти време и пари,” обяснява Klein. “С ZF Annotate можем да генерираме ‘ground truth’ за най-кратко време,” казва Klaus Hofmockel, ръководител на изследвания и разработки в отдела за системи за помощ на водача и електроника. “С възможността да работим 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, нашата облачна услуга завършва валидацията на референтните данни в забележително кратко време в сравнение с пазара, без загуба на качество.”

Разработване веднъж, внедряване навсякъде: Гъвкавост във всяко отношение

В зависимост от изискванията на клиента, референтните сензори се използват или директно на тестовото превозно средство, или в режим “Pursuit”. Това е сензорен комплект, монтиран на отделно референтно превозно средство. Режимът “Pursuit” може да се използва без значителни корекции на тестовото превозно средство – например, при оценка на сценарии за паркиране в обществени места.

Тази гъвкавост при прилагане прави ZF Annotate независим от конкретни производители на сензори. Скъпата модификация на високотехнологичните тестови превозни средства на клиентите също вече не е необходима. Клиентите могат също така да включат услугата в вече започнати разработващи проекти. По този начин ZF Annotate подкрепя процеса на валидация по най-ефективния начин и следователно целите на всеки разработчик по пътя към перфектен продукт.

Освен това, записаните референтни данни не са ограничени само до предната гледна точка. В зависимост от изискванията на клиента, референтният сензорен комплект може да предостави цялостен 360-градусов изглед, осигурявайки подробна и прецизна представа за околната среда на превозното средство.

ZF е известен с разработването на нови технологии за различни области на приложение. ZF Annotate може да се използва във всички класове превозни средства както в сектора на леките автомобили, така и в търговските превозни средства.

“Надеждността и ефективността са от съществено значение, когато става въпрос за валидацията на референтни данни в развитието на все по-популярните усъвършенствани системи за помощ на водача,” казва Klein. “ZF Annotate предлага и двете в мащабируема система. С нашето решение ZF предоставя още един строителен блок по пътя към софтуерно определеното превозно средство.”

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!