Графитно покритие на новите бутала. Защо се използва и как правилно да се инсталират такива бутала?

28 юни 2024, 10:51

Защо се използва графитно покритие?

За да се подобри процесът на сработване на двигателя, всички стоманени бутала MAHLE са покрити с графит. Затова измереният диаметър на новите стоманени бутала е минимално по-голям от стойността, посочена на дъното на буталото. Стоманените бутала MAHLE по принцип винаги са покрити с графитно покритие и се доставят готови за монтаж с монтирани бутални пръстени. Поради наличието на покритието често възникват съмнения относно измерването на диаметъра на новото бутало.

Невидима защита

Покритието на работната повърхност е отговорно основно за правилното сработване на двигателя и в този етап се адаптира към диаметъра на цилиндъра. Затова всички стоманени бутала MAHLE имат такова покритие. Въпреки това, за разлика от алуминиевите бутала, графитното покритие с дебелина от няколко стотни от милиметъра на черните стоманени бутала не е видимо с просто око. Освен това покритието на стоманените бутала обикновено е по-тънко, а монтажната хлабина по-малка в сравнение с алуминиевите бутала със същия диаметър.

Правилен размер

Тъй като покритието на буталото по време на сработване на двигателя частично се втрива в стената на цилиндъра, т.е. изтрива се от повърхността на буталото, дебелината му от около 0,015 мм до 0,020 мм не е включена в информацията за диаметъра, посочен на дъното на буталото. Затова при измерването на новото бутало се получава стойност, по-голяма с около 0,030 мм до 0,040 мм. Въпреки това, за определяне на правилния диаметър на цилиндъра е решаваща стойността, посочена на дъното на буталото. Заедно с монтажната хлабина тя определя диаметъра на цилиндъра.

Важно!

Преди монтажа буталата винаги трябва да се навлажнят достатъчно със свеж моторен масло и да се монтират с помощта на подходящ инструмент (например метална лента или монтажен втулка), за да се избегне повреда на буталните пръстени.

Източник: MAHLE Technical Messenger

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!