Голямото пътешествие на “Малките” на половината път! Кой ремонтира 80 Фиата 126p?

9 юли 2024, 7:38

Повече от 80 Фиата 126p потеглиха миналия петък на изключително пътуване от Варшава до Монте Касино. Този луд проект има благородна цел – да помогне на деца, пострадали при пътни инциденти. Как се справиха “Малките” по маршрута Полша-Словакия-Унгария-Румъния и кой се погрижи възрастните превозни средства да стигнат до половината на пътя?

Забележка: В началото напомняме, че Голямото пътешествие на “Малките” е благотворителен проект. Целта на организаторите е да съберат един милион евро за дейността на фондации, помагащи на деца, пострадали при пътни инциденти. Това ще включва не само медицинска и психологическа помощ за жертвите на инциденти, но и помощ за деца, загубили близки при пътни произшествия. Молим сърдечно за подкрепа на кампанията. Това може да се направи, като кликнете върху линка: [линк към кампанията]. Просто изберете произволна сума и я изпратете чрез един от наличните методи. Насърчаваме служителите и симпатизантите на мрежата от сервизи Q Service Castrol да подкрепят специалната кампания на линка: [линк към кампанията на Q Service Castrol].

Голямо пътешествие – голям сервиз

Организаторите на благотворителния проект осъзнаваха, че пътуването с култовите “Малки” няма да мине без технически проблеми. За тях не беше изненада дори фактът, че още на старта, по пътя към Двореца на културата във Варшава, където се състоя официалното начало на пътешествието, аварираха четири автомобила. Сервизните екипи бяха подготвени за трудната задача и оборудвани с резервни части. Заедно с “Малките” потеглиха няколко сервизни буса, включително мобилни работилници на патрона на проекта – сервизната мрежа Q Service Castrol и сътрудничещата с мрежата марка инструменти Milwaukee.

По маршрута на пътешествието най-много работа, разбира се, имат… пътните помощи. Не всички повреди могат да бъдат отстранени веднага, на банкета на пътя. Автомобилите се транспортират до мястото на вечерното сборище. Когато участниците в пътешествието отиват да спят, сервизните техници от нощната смяна се заемат с работа. Тук се случва всичко, което могат да си представят хората, помнещи времената на социализма. Ремонт на стартер, смяна на съединител или гарнитура под главата са задачи, които изобщо не плашат опитните сервизни техници. За много от тях полевите ремонти не са новост, тъй като ежедневно работят с мотоспортни отбори, например с отбора на един от посланиците на събитието, Рафал Соник.

Как се справя екипът на MotoFocus по време на пътешествието?

Описание на снимка: Бартек и Витолд заедно с друг посланик на пътешествието Янек Мела (в средата).

В пътешествието участват двама представители на Групата MotoFocus.pl – редакторът Витолд Ханчка и президентът на компанията – Алфред Франке. Витолд формира екип с Бартош Осталовски – шампион по дрифт, който този път трябва да обуздае порива си да кара странично в завоите. На господата е предоставен “Малък”, оборудван със задвижване и скоростна кутия от… Smart ForTwo. Всичко това, за да позволи на Бартек, който шофира с крака, да използва превозното средство.

За съжаление, чудното дете на FSO и Mercedes, кръстено Smartluch, понася трудно изпитанията на пътя. Досега автомобилът е попадал на пътна помощ два пъти, въпреки доста предпазливото шофиране на нашия редактор и умерено спортния подход на Бартек. Неофициално научихме, че в автомобила са възникнали проблеми със скоростната кутия, двигателя, кормилната предавка, турбокомпресора и охладителната система. Въпреки че на механиците не им липсва искрено желание, не знаем как ще се развие по-нататъшната съдба на “Малкия” на нашия екипаж.

Описание на снимка: За да се стигне до двигателя, е необходимо да се разтовари целият багаж. Това ни се случи неведнъж…

Независимо от това дали Витолд ще завърши пътешествието, все още имаме един състезател на бойното поле. Алфред се възползва от предимството за изпълнителни директори и заедно с Мачей Олексович, председател на управителния съвет на Inter Cars SA, ще започне участието си в пътешествието едва на неговата половина – в Румъния. Екипът ще премине през Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия, ще се прехвърли с ферибот до Италия и ще завърши пътуването в подножието на хълма Монте Касино. На това изключително важно за националната идентичност на поляците място ще се състои официалното завършване на пътешествието.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!