Течността за хидравлично сервоуправление без тайни

8 юли 2024, 8:14

Сервоуправлението е решение, благодарение на което шофьорът може да приложи значително по-малка сила на завиване, отколкото реално е необходима за промяна на позицията на колелата. Това се случва благодарение на допълнителна сила за завъртане на колелата, идваща от хидравлична система или, все по-често, от електрически двигател, който подпомага този процес.

В случая с първата система, хидравличната помпа създава допълнително налягане, чийто носител е хидравличната течност. Втората система е просто електрически двигател, задвижващ кормилната колона. Въпреки че течността в кормилната система работи при значително по-малко взискателни условия от например моторното масло, тя също трябва да притежава определени свойства и подлежи на периодична смяна.

Стандартната помпа за сервоуправление се задвижва от клинов или многоканален ремък от двигателя, така че до известна степен причинява загуба на мощност и увеличение на разхода на гориво. Този проблем не се среща при електрическите помпи, където подпомагането на завиването на волана се осъществява чрез промяна на въртящия момент и е просто цифров запис, който се чете от ECU. Нещо повече, при напълно електронно контролираното сервоуправление, компютърът може да адаптира работата на кормилната система към условията на шофиране и например да я “втвърди” при по-високи скорости. Производителите използват също и комбинирани системи, където електрическият двигател играе поддържаща роля за традиционната система. В такъв случай под капака също ще намерим резервоар за течност за сервоуправление.

При хидравличното сервоуправление, когато шофьорът завърти волана, торсионният вал се усуква и същевременно завърта контролния клапан. Затвореният клапан кара течността да започне да тече към една от камерите на скоростната кутия, а същевременно от другата камера течността свободно се връща в резервоара. Налягането от двете страни прави така, че воланът се завърта без прилагане на голяма сила от човека. Важно е, че когато шофьорът спре да завърта волана, течността под налягане се стреми към състояние на равновесие. Поради тази причина воланът при правилно работещо сервоуправление винаги се връща в изходна позиция. Повредата на помпата за сервоуправление или теч в системата обикновено се проявява чрез:

  • “вой” на помпата при максимално завъртени колела (най-голямо натоварване) и шумове при завъртане на волана
  • изтичане на течност за сервоуправление (видимо напр. под автомобила), намаляване на течността в резервоара
  • пълна или частична липса на сервоуправление (напр. липса на подпомагане в една посока)

В автомобилната индустрия, разбирана като леки и търговски автомобили, използваме няколко вида течности за сервоуправление. В по-стари автомобили или превозни средства със специфични нужди това могат да бъдат минерални течности, напр. зелената течност Total LHM Plus, която се използва също в хидропневматичното окачване на по-стари автомобили Citroen. В много системи за сервоуправление се използват синтетични хидравлични течности ATF (работят също в скоростните кутии), обикновено с червен цвят или специални хидравлични масла. Специализираните добавки за подобряване правят така, че те работят отлично при всякакви условия на експлоатация. На пазара има също безцветни универсални течности за сервоуправление. Независимо от техния вид, те трябва да се сменят периодично, за предпочитане в съответствие с препоръките на производителя. Важно е, че не могат да се смесват ATF и LHM течности, тъй като те имат съвсем различни свойства.

“В случая на електрохидравлично сервоуправление за автомобили марка Renault подходящият продукт ще бъде TOTAL FLUIDE DA, който е специална хидравлична течност. Това е нашата флагманска червена течност (синтетична хидравлична течност), предназначена за системи за сервоуправление EHPS. Тя се характеризира с много висок индекс на вискозитет, термична стабилност, оптимални смазочни, противопенни и противоизносващи свойства. Преди да допълним течност за сервоуправление, винаги трябва да се запознаем с инструкцията за експлоатация на автомобила или указанията на производителите на течности, достъпни онлайн например на https://www.total.com.pl, където са изброени характеристиките на всяка течност и възможните приложения”, обобщава Анджей Хусятински от Total Polska.

Коментари

Коментара трябва да е повече от 5 символа!

Моля, потвърдете регулацията!

Няма коментари. Бъди първи!